Lezárták a Hősök erdejét Szentesen
 Átjáróért kilincsel a körzet képviselője

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-09 | Balázsi Irén

Sérelmezik a Kertvárosban élő szentesiek, hogy a Móricz Zsigmond utca felől lezárták a Hősök erdejét. A körzet helyhatósági képviselője szerint jogosan került kapu a magánterületre, ugyanakkor intézkedik, hogy az önkormányzat alakítsa ki az erdőbe vezető átjárót.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A tulajdonos jogosan cselekedett, az átjáróra viszont szükség lenne Fotó: Tésik Attila
Az első világháborúban elesett valamennyi szentesi katona emlékének adózva egy fát ültettek a csongrádi úti laktanya mögötti területen. Ezt nevezik a Hősök erdejének, amely mellett egy lakótelep épült. A környéken élők gyakran sétáltak a fák között, főleg az utóbbi években, amióta nagytakarítást végeztetett az önkormányzat a lakosság közreműködésével.

A Móra Ferenc utcai Garai Ferencné a szomszédai nevében is sérelmesnek tartja, hogy a Móricz Zsigmond utca felől nemrégiben lezárták az erdőt. Harminc éve laknak ott, s megszokták, hogy bármelyik irányból be tudtak jutni a fák közé. Elismeri ugyanakkor: aki kapuval torlaszolta el a bejáratot, azért jót is tett velük, hiszen a motorosokat így kizárta az erdőből, és nem zavarják a zajjal a lakók nyugalmát. Garai Ferencné szerint gyakran előfordul, hogy aki csak úgy betéved az erdőbe, bolyong a fák között, mert nem találja a kijáratot.

A felzúdulást kiváltó kaput Kőrösi Árpád rakatta ki az erdő szélén lévő ingatlana bejáratához. Ott működött régebben a Kis Makkos nevű vendéglátóhely, amelyet szintén a környékbeli lakosság „nyomására" zártak be. Azt sorolja Kőrösi Árpád, hogy eddig a vendégforgalom miatt nem volt kapu. Egyébként pedig több mint tíz éve magántulajdonban van az a terület, amelyet most elzárt az átmenő forgalom elől. Akkor beszélték rá ugyanis a városháza műszaki osztályáról azóta már eltávozott illetékesek, hogy egy aktuális birtokrendezési ügy kapcsán vegye meg az épület körüli utat. Meg is vásárolta, így azóta az ő tulajdona. Azt mondja: a saját telkére pedig azt tesz, amit jónak lát. Kőrösi Árpád egyébként a motoros fiatalok randalírozását akarta megfékezni azzal, hogy eltorlaszolta az útjukat az erdőbe.

A választókerület helyhatósági képviselője, Füsti M. Lajos ismeri a történetet, mert többen megkeresték a Hősök erdejének lezárása miatt. A képviselő szerint jogosan cselekedett Kőrösi Árpád, hiszen valóban a saját tulajdonában van az a rész. Az erdőbe viszont átjárót kell kialakítani a Móricz Zsigmond utca felől. Az önkormányzat a képviselő kérésére megrendeli a földhivatalnál, hogy a közterületen mérjenek ki mintegy másfél méteres szakaszt, ahol bejuthatnak a Hősök erdejébe a járókelők. Ezt még akkor is szükséges meglépni – vélekedik Füsti M. Lajos –, ha a sövényt el kell onnan távolítani.