Árverés előtt a derekegyházi patika
 A gyógyszerész az otthonát is elveszítheti

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-09 | Blahó Gabriella

Kalapács alá kerülhet a derekegyházi gyógyszertár: a patikus tizenhárommillió forinttal tartozik szállítóinak. A megyében még nem volt példa arra, hogy patikát árvereztek volna el, a gyógyszerészkamara segítséget akar nyújtani. A falu polgármestere úgy véli, szerény nyereséggel sikeresen működhetett volna a vállalkozás.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A kétezer lelkes település elvileg el tudna tartani egy gyógyszertárat Fotó: Tésik Attila
Az országos végrehajtói kamarától megtudtuk: ma derül ki, érkezett-e megfelelő vételi ajánlat az eladósodott derekegyházi patikára. Ennek hiányában következik az árverés, mely példátlan lenne a megyében. A szállító így érvényesíti követelését a gyógyszertárral szemben, a tartozás legnagyobb része egy szegedi gyógyszerforgalmazó céget illet.

A gyógyszerészkamara megyei elnöke, Kőhegyi Ferenc elmondta lapunknak: megpróbálnak segíteni kollégájukon. A patikával együtt az orvosok praxisjogához hasonló személyi jog is elveszhet. A forgalmazóval az utolsó pillanatig tárgyalnak, keresik a lehetőségét annak, hogyan tudnák az adósságot csökkenteni. Az elnök beszélt arról, óriási érvágás volt, hogy a helyi ápolóotthon gyógyszertárat váltott: évek óta nem a derekegyházi patikától vásárolja az orvosságot. Kőhegyi szerint a piac törvényei nem minden esetben igazságosak, a helyi patika éves forgalmának negyven százaléka veszett így el. A megyében még nem volt példa arra, hogy patikát árvereztek volna el, de az országban több száz gyógyszertár áll a csőd szélén. A fővárosban a múlt héten külön elnökségi ülést hívtak össze e témában, ahol a derekegyházi patikust is meghallgatták.

Az érintett, Papp László tegnap is kinyitotta a gyógyszertárat. Tizennyolc éve dolgozik a faluban, de most nem tudja, mi lesz vele. Otthona a gyógyszertár épülete, családja nincs. Mint mondta, rokonaira nemigen számíthat. Papp László úgy látja, hajléktalan lesz. Gyógyszerészdiplomájával a kezében elképzelhetőnek tartja, hogy valahol kapjon állást, ez látszik az egyetlen lehetőségnek. Kilenc évet töltött el az állami tulajdonú intézményben, majd 1996-ban a privatizáció nyomán megvásárolta a gyógyszertárat. Ezt megelőzően már nem a helyi patikától rendelt szereket az ápolóotthon, ám ő bízott abban, hogy szerény nyereséggel tovább működhet. Kilenc másik esztendő következett, ez idő alatt pedig jelentős adósság halmozódott fel. Havi forgalma mindössze hárommillió forint körüli, s ez kevés. Papp László éjjel-nappal elérhető volt a település lakói számára, ha késői órán gyógyszerre volt szükség, mindig készenlétben volt.

Az önkormányzat ellátási felelőssége

A falu önkormányzata most az új helyzetre készül. Szabó István polgármester úgy nyilatkozott, még nem lehet tudni, pontosan mi lesz, hiszen elképzelhető, hogy gyógyszerész veszi meg a gyógyszertárat, ezért a falu elöljáróinak nem akad teendője. Más helyzetben viszont az önkormányzatnak feladata gondoskodni a település lakóinak gyógyszerrel való ellátásáról.

Ezért a tervek között szerepel egy fiókintézmény létrehozása, ez tagja lenne egy városi bázisgyógyszertárnak. A polgármester az egészségügyi vállalkozásról szólva elmondta, szerinte a kétezer fős Derekegyház ellátásában megfelelő gazdálkodás mellett működhetett volna sikerrel a patika. Tudomása szerint a gyógyszerértékesítés 18 százalékos fix haszonkulcs mellett történik, ezenkívül a gyógyhatású készítmények és a vény nélkül kapható szerek árát szabadon határozza meg az eladó.