Karácsonyra költözhetnek
 Önkormányzati bérlakások épültek Eperjesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-08 | Blahó Gabriella

Négy család kap önkormányzati lakást Eperjesen. Az új otthonokat közvetlenül karácsony előtt adja át a falu a leendő bérlőknek. A bérlakásépítésre ötvenkétmillió forintot költött Eperjes, az összeg nagyobbik része állami támogatás.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A komfortos lakások kívülről is szépek Fotó: eperjesi önkormányzat
A tervezett határidőhöz képest később, ám még karácsony előtt adja át az önkormányzati lakásokat Eperjes. A késedelem oka az volt, hogy az építővállalat nem készült el idejében a teljes munkával.

Összesen ötvenkétmillió forintból épült fel öt új otthon, melyek egyike a körzeti megbízott rendőr lakása lesz: a Belügyminisztériumhoz benyújtott sikeres pályázat feltétele volt ez. Négyben pedig főként olyan fiatal házasok lakhatnak, akik eddig szüleikkel éltek együtt. A kisgyermekesek számára egy új élet lehetőségét jelenti a bérlet, melyet öt évre kötöttek meg az önkormányzattal. A falu harmincötmillió forintot saját erőként nyújtott az építkezéshez, ennek egy részét a költségvetésből, más részét banki hitelből – tudtuk meg Kollár János polgármestertől.

A falu vezetője a karácsony előtti napokban adja át a bérlőknek az egyenként hatvanhárom-hatvanöt négyzetméteres lakásokat, melyek havi bérleti díja száz forint négyzetméterenként. Az otthonok komfortfokozatából csak a csatorna hiányzik – a faluban egyelőre nincs kiépített szennyvízhálózat. A lakásokban viszont működik központi fűtés, és természetesen meleg víz folyik a csapból. Az új lakók egyike Paczuk Ottilia, aki nagyon örül a lehetőségnek, hiszen eddig szűkösen élt párjával, Andula Tiborral, a szüleivel és kisfiukkal. A fiatalok várják már, hogy beköltözhessenek a lakásba, melynek berendezéséhez új bútort is rendeltek. Az anyuka a gyes lejárta után hamarosan állást kap a Hungeritnél, férje a mezőgazdaságban dolgozik. A fiatalok remélik, hogy előbb-utóbb saját tulajdonú lakásuk lesz, ám ez a mostani lehetőség mindenképpen új minőséget jelent az életükben.

Nyolc felnőtt és öt gyermek költözik – két édesanya kisbabát vár. A Béke utcában és Kossuth utcában messziről feltűnnek a szép házak, melyekre büszke Eperjes. A pályázat útján elnyert otthonokra minden bizonnyal a jövőben is szükség lesz, a falubeliek abban bíznak, hogy növekszik a közösség létszáma.

Ennek mutatója, hogy a következő évtől nem tizenhárom, hanem tizenhét diák jár az általános iskolába. Kollár János, a megyehatárszéli település polgármestere azt vallja, a mostani beruházás jelentős befektetés az önkormányzat részéről, és ezáltal gyarapszik a falu.