Szenvedve nyert a Szeged
 Majdnem sikerült a Szentesnek pontot szereznie az Újpesttől

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-06 | Szélpál László

A férfi vízilabda OB I kilencedik fordulójában az esélyes Szeged Beton VE jócskán megszenvedett a győzelemért a BVSC ellen. A másik Csongrád megyei együttes, a Legrand-Szentesi VK remekül helytállt az Újpesttel szemben, de ezért még nem jár pont.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk

Szeged Beton VE–BVSC 10–9 (2–2, 2–1, 2–2, 4–4)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés. Újszegedi sportuszoda, 100 néző. Vezette: Bátori, Németh A.
Szeged: Barát – LEHMANN 2, VARGA P. 3, MOLNÁR P. 2, Komlósi 1, Tóth L., Éles. Csere: BOROS 2, Pataki, Ágner. Edző: Gyöngyösi András.
BVSC: DECKER A. – Szűcs, Gulyás, SZABÓ G. 3, DR. VARJAS 2, Monostori, NÉMETH ZS. 2. Csere: Kaszper, Csente, Nagy S., Zsoldos, Persely 1, Ambrus. Edző: Besenyei Attila.
Gól – emberelőnyből: 9/5, ill. 10/6. Négyméteresből: –, ill. 2/2.

Fotó: Vidovics Ferenc
Gyöngyösi András, a Szeged edzője megérezte. Mármint, hogy nehéz mérkőzés vár tanítványaira. Mint mondta, borzasztóan csalóka a BVSC eddigi eredménylistája, mert bár csak két pontot gyűjtött, soraiban bőven akad rutinos, jó játékos. A tréner amiatt is tartott a meccstől, mert annak egyik játékvezetője Bátori György volt. Pár hete, az ominózus 6–6-ra végződött Szolnok–Szeged meccsnek is ő volt az egyik bírája... Ezzel együtt a közvélemény biztos Beton-győzelmet várt.

Éppen ezért hatott meglepetésként, hogy a találkozó első találatát a vendégek szerezték. Nem ment a Betonnak, képtelen volt gólt szerezni. Vagy a szenzációs napot kifogó Decker védett, vagy a kapufán csattant a labda, vagy pedig a célzás volt pontatlan. Már majdnem a hatodik percben járt a mérkőzés, amikor a házigazdák csapatkapitánya, Varga Péter végre betalált, 1–1. „Ettől biztosan megnyugszanak a srácok" – jegyezte meg egy néző. Jó lett volna, ha így történik, de nem ez a variáció jött be.

Először a második negyed elején vezetett a Szeged (megint Varga P. volt eredményes), sőt Lehmann értékesített előnyével már 4–2-re módosult az eredmény. Két góllal még kétszer lépett meg a Beton, előbb 5–3-ra, majd 6–4-re, de már ekkor is megállapítható volt, hogy ezúttal nem meggyőző a társaság. Nem úgy a vendégsereg, amely rettenetesen kellemetlen stílusban védekezett, elől pedig hatékonyan támadott. Tehette, mert engedték neki... Beigazolódott Gyöngyösi edző meccs előtti félelme, már ami a játékvezetést illeti. Míg Tóth Lászlóról alig állítottak ki valakit, a másik oldalon, ha csak rosszul nézett a szegedi, már kezdhette is a húszmásodperces pauzát. Így fordulhatott elő, hogy 33 másodperccel a meccs vége előtt lefordulásból szerzett Gulyás-góllal egyenlített a BVSC, 9–9.

Egyetlen támadásnyi ideje maradt a Szegednek, hogy mind a két pontot otthon tartsa. Ha nem sikerül góllal befejezni, akkor oda a négy közé kerülés lehetősége. Irgalmatlanul nagy volt a teher a csapaton. Fogytak a másodpercek, már csak 14 volt vissza, amikor előnyhöz jutott a Szeged. Valakinek el kell vállalnia a lövést, a kérdés csak az volt: ki az a játékos, aki meri? Járt a labda kézről kézre, aztán Molnár Péter kapta a jobb szélen, azaz rossz kéz oldalon, mégis bevarrta a jobb felső vinklibe, öt másodperccel a végső dudaszó elhangzása előtt, 10–9.

Nyögve nyelős győzelem volt, nagyon meg kellett szenvedni érte a Szegednek, de a lényeg a két pont. Valaki meg is jegyezte: „Ha nyerünk nyolc góllal, azért is csak két pont járna".

Gyöngyösi András: – A játékvezetés olyan volt, amilyen, nem kívánok vele foglalkozni, magamnak megtartom a véleményemet. Bízom benne, ez a kiszenvedett győzelem olyan lendületet ad, hogy a szezonból hátralévő mindhárom meccset – Vuliagmeni, FTC, Szentes – sikeresen vesszük.

Legrand-Szentesi VK–Újpest 8–10 (2–2, 2–4, 3–2, 1–2)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés. Szentes, ligeti uszoda, 300 néző. Vezette: Székely Z., Schlosser.
Szentes: Horváth T. – Torday, Somogyi 1, Berki, VÍGH 2, SZEBENI 5, Juhász Zs. Csere: Németh D., Szabó N., Szénászky, Kis I. Edző: Vidumanszky László.
Újpest: BISZTRITSÁNYI – Deme, KOVÁCS R. 2, Ferkó 1, Kéri 1, Suti 1, Dávid 2. Csere: Benczur, Debreczeni, ZOUFAL 2, Borsos 1, Hangody. Edző: Petrovics Mátyás.
Gól – emberelőnyből: 10/4, ill. 10/3. Négyméteresből: 1/1, ill. 2/2.

A pénteki, Eger elleni vereség után fogadkoztak a hazaiak, megpróbálják elkapni az esélyesebb riválist. Azt persze ők is tudták, ehhez úgy kell pólózni, ahogy azt tették a Heves megyeiek ellen a fordulás után. Mert az első két negyed csak arra volt jó, hogy legyen mit minél gyorsabban
Martin György maradt az elnök

Martin György maradt újabb négy évre a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke. A tegnapi rendkívüli tisztújító közgyűlésen a titkosan szavazó küldöttek közül 95-en voksoltak rá, s 70-en támogatták az ellenjelöltet, Dala Tamást, a volt sokszoros válogatott pólóst, a Nemzeti Sportuszodák igazgatóját.

„Együtt kell dolgoznunk tovább, hogy a magyar vízilabda jó, sőt ha lehet, még jobb legyen. Magának a voksolásnak a kimenetelét, arányát úgy értékelem, hogy az elmúlt időszak igazolt minket mind az eredmények, mind a pénzügyi háttér tekintetében. Ami pedig a legfontosabb napi teendőket illeti: mielőbb meg kell szerveznem a december 22-i magyar–szlovák válogatott férfimérkőzést, és tető alá hoznom a megállapodást olimpiai bajnok csapatunk szövetségi kapitányával, Kemény Dénessel, akivel a szerződéshosszabbításról elviekben már egyezségre jutottunk, de az anyagi háttér még hiányzik a megállapodás aláírásához" – mondta alkalmi székfoglalójában Martin György. 
elfelejteni...

A ligeti uszodába kilátogató nézők jóleső érzéssel tapasztalták, ezúttal lényegesen jobban kezdtek a kedvencek, mint egy nappal korábban. Muszáj is volt, elvégre most nem idegenben, hanem otthon játszottak, másrészt pedig az Eger azért valamivel nagyobb játékerőt képvisel, mint az UTE. A meccs első gólját Szebeni Zoltán szerezte, de a lila-fehérek vannak olyan erősek, hogy emiatt ne pánikoljanak be. A második hét percben Dávid büntetőből talált be, aztán pedig Ferkó akcióból, s máris meglépett az Újpest két góllal, 4–6. Vidumanszky edző fegyelmezettebb, pontosabb játékot kért tanítványaitól, akik megfogadták a tréner tanácsait, leginkább az ezen a délutánon jószerivel hibázásra képtelen, elképesztő lövőformát bemutató Szebeni. Feljöttek a legrandosok egyetlen gólra (7–8), a közönség pedig űzte-hajtotta Berkiéket, hátha összejön a bravúr, a pontszerzés. Lett is volna rá lehetőségük, de mert a hajrában kimaradt két előny, több ziccer, meg kellett elégedniük azzal a megállapítással, mely a következőképp szólt: méltó ellenfelei voltak az Újpestnek.

Vidumanszky László: – Mindent megtettünk a pontszerzésért, volt is rá esélyünk, de a szerencs e elpártolt tőlünk.

További eredmények: Eger– FTC 8–5, Szolnok–Domino-BHSE 2–13, Ybl–Vasas 2–11, Neptun–OSC 3–11.

A bajnokság állása

1. Domino 9 8 – 1 113 – 39 16
2. Eger 9 8 – 1 89 – 43 16
3. Vasas 9 8 – 1 87 – 43 16
4. FTC 9 7 – 2 87 – 47 14
5. Újpest 9 6 – 3 76 – 65 12
6. Szeged 9 5 1 3 72 – 54 11
7. Szentes 9 4 – 5 76 – 84 8
8. Szolnok 9 3 1 5 49 – 83 7
9. OSC 9 3 – 6 59 – 80 6
10. BVSC 9 1 – 8 60 – 86 2
11. Ybl 9 – – 9 33 – 99 0
12. Neptun 9 – – 9 37 – 115 0