Bérleti jogot nyer Brezovai mester

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-06 | Balázsi Irén

Húsz évre bérbe adja a szentesi önkormányzat az Ady Endre utcai volt rendelőintézetet az Oyama Dojo SE-nek. A bérleti díj fejében felújíttatja az épületet Brezovai Sándor, az egyesület elnöke, és rehabilitációs sportközpontot működtet benne. A döntés nem tetszett az ellenzéknek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az Ady Endre utcai volt rendelőintézetben rehabilitációs sportközpontot alakítanak ki Fotó: Tésik Attila
Az egykori megyeháza pincéjében volt a központja az Oyama Dojo nevű karatés egyesületnek, amelynek a vezetője a többszörös Európa-bajnok, Brezovai Sándor. Az ismert sportember nem keveset áldozott arra, hogy a mozgásra és a gyógyításra egyaránt alkalmassá tegye a rossz állagú helyiségeket a pincében. Mint arról beszámoltunk lapunkban, a megyeháza felújítási munkái miatt ki kell költözniük Brezovaiéknak az épületből. Ott áll viszont üresen az Ady Endre utcában a régi rendelőintézet, amelynek hasznosításával többször próbálkozott a város. A hirdetésekre az adott határidőre azonban senki sem jelentkezett. Később viszont Brezovai Sándor jelezte: rendbe hozatná a volt rendelőintézetet, ahol a tömegsporton kívül rehabilitációs tevékenység is folyna. A bérleti szerződés előkészítésével a képviselők az illetékes bizottságokat bízták meg.

A jogi bizottság tagjainak többsége a szocialista párti Demeter Attila elnökkel együtt azt javasolta az önkormányzati testület legutóbbi ülésén, hogy húsz évre adják bérbe az Ady Endre utcai ingatlant az Oyama Dojo SE-nek. Kiderült azonban: miután Brezovai benyújtotta igényét, jelentkezett a helyi Aranykalász Kft. és egy pesti cég is, hogy felújíttatná az ingatlant, ha lenne elegendő információja a hasznosítás feltételeiről. Szirbik Imre polgármester elmondása szerint a vidéki társaságot nem jegyezték be az illetékes bíróságon, míg a szentesi kft. ellen nincs kifogás, egyedül az a furcsa: akkor tett ajánlatot, amikor Brezovai Sándor kérelmét már tárgyalta a testület.

A polgári oldal képviselője, Rébeli Sz. Tamás a jogi bizottság kisebbségi véleményét tolmácsolva azt magyarázta, hogy az önkormányzat vonatkozó rendeletei szerint csak tíz évre lehetne megkötni a bérleti szerződést Brezovaival. Hiányolta továbbá, hogy nem látta a sportegyesület alapító okiratát és mérlegét. A bizottság elnöke szerint azonban az egyesület pénzügyi kondíciói nem tartoznak a képviselő-testületre, és semmi akadálya nincs a patinás épület hasznosításának. Demeter hozzátette: a sportember egyébként is több ütemben tervezi korszerűsíttetni az ingatlant. A fideszes Kálmán Jánosnak az sértette az igazságérzetét, hogy Brezovai Sándor sem akkor jelentkezett, amikor az önkormányzat meghirdette az épületet hasznosításra.

A polgári összefogás frakcióvezetője, Halmai László nem fogadta el, hogy az újabb két érdeklődőt kizárják a versenyből, mert az ajánlataik ismerete nélkül veszíthet a vagyonából a helyhatóság. Azt kell eldönteni szerinte, hogy a sportegyesület vagy a város érdekeit nézi-e a testület.

Megfelelő iratok nélkül nem is működhetne az egyesület – mondta Brezovai, hozzátéve: több mint tíz évig bérelte a megyeháza pincéjét, amelynek kialakítására húszmillió forintot fordított. A képviselők többsége úgy döntött, hogy nem veszi figyelembe az Aranykalász Kft. és a fővárosi társaság későn érkezett jelentkezését az Ady Endre utcai épület bérbevételére. Megszavazták ellenben, hogy az Oyama Dojo húsz évre bérbe vegye az ingatlant.