Elmaradt bérüket várják az egykori takarítók
 A volt alkalmazottak másodfokon is pert nyertek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-06 |

Három volt alkalmazott beperelte a szentesi Biochipp Kft.-t, mert nem fizették ki munkabérüket. A vásárhelyi Tesco egykori takarítói nem értik, ha a bíróság megítélte számukra a pénzt, volt munkáltatójuk miért nem utalja át nekik. A cégvezető szerint még nem csúsztak ki a fizetési határidőből.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi Biochipp Kft. által korábban foglalkoztatott két mindszenti, illetve egy vásárhelyi alkalmazott pert indított a volt cége ellen. Az ok: egyiküknél jogellenesen szüntették meg a munkaviszonyt, valamint nem fizették ki a munkabérüket, illetve a különféle elmaradt pótlékokat.

– Előbb a Szegedi Munkaügyi Bírósághoz fordultunk, ahol nekünk adtak igazat. Mivel a cég képviselői fellebbeztek, a Csongrád Megyei Bíróság másodfokon is tárgyalta ügyünket – nyilatkozta lapunknak az egyik volt alkalmazott, a vásárhelyi D. Zoltánné. Kifogásolta, hogy nem megfelelően állapították meg munkaviszonyát, valamint kérte, fizessék meg a táppénzkülönbözetét, munkabérkiesését, az elmaradt pótlékokat és nem vagyoni kártérítéséként 3 millió forintot.

A két mindszenti takarító szerint is jogellenesen kerültek az utcára. A vásárhelyi kollégájuk követelésein túl a mindszentiek még az elmaradt útiköltségük megfizetését is kérték a bíróságon.
A Csongrád Megyei Bíróság az első fokú bíróság ítéletét helybenhagyta. A mindszentiek javára megítélt marasztalási összegek után 2003. január 2-től köteles a Biochipp megfizetni a kamatot. D. Zoltánné esetében pedig a társadalombiztosítási ellátások miatt 445 ezer 536 forintra emelkedett a kártérítés összege.

A felperesek egyike időközben felkereste a vállalatot, mondván, hogy a bírósági határozat értelmében megítélt összeget szeretné megkapni. Szerencsi Istvánné, a szentesi Biochipp Kft. vezetője elmondta lapunknak, cégük még nem csúszott ki a határidőből, két felperes esetében rendezni is fogja tartozását.

A harmadrendű felperes ügyében azonban felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a táblabírósághoz, a munkaszerződés határidejének megállapításával kapcsolatban vitat néhány pontot a vállalat. Addig az összeget számlán letétbe helyezték.

A háromszáz dolgozót foglalkoztató szentesi kft. vezetője hozzátette, hogy munkaügyi perekben nincs gyakorlatuk, működésük tizenöt éve alatt ez az első olyan eset, amikor erre sor került.

Szerencsi Istvánné úgy fogalmazott, ha kiderül, hogy a harmadrendű felperes esetében nem járt el elég körültekintően a cég, úgy a táblabíróság határozatát tiszteletben tartva, kifizetik számára a kártérítést.

B. G.–K. T.