A szemcseppben is az van, ami a kacsa húsában volt

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-04 | Blahó Gabriella

A szemcsepp is tartalmazza azt a chloranphenicol nevű anyagot, amelyet a szentesi Hungerit vágóhídján kimutattak a kacsák, libák húsában. Több, ilyen tartalmú gyógyszert már kivontak a forgalomból. Az említett húsból több ezer kilogrammot kellene elfogyasztania egy embernek ahhoz, hogy az egészségre veszélyes mennyiség fölhalmozódjon.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szemcseppben ugyanaz az anyag van, amit a Hungeritnél találtak Fotó: Blahó Gabriella
A hazai termelőktől felvásárolt kacsa- és libahúst a cég vágóhídján vizsgálták meg, így derült ki, hogy az betiltott állatgyógyszert tartalmaz. Nyilvánvaló, hogy a baromfi-feldolgozó vétlen a dologban, ezt állapította meg a megyei állatvédelmi hatóság. Magyar József, a Hungerit Rt. vezérigazgatója elmondta lapunknak, hogy az első ellenőrzés során két tételben nyolc fertőzött darabot találtak, ezt követően szigorúbb vizsgálatok nyomán kiderült: nyolcvan vizsgált darabból mindössze három egyed hordozta magában a chloranphenicolt, mégpedig 0,003 mikrogramm mennyiségben. A vezérigazgató tudomása szerint napi három gramm volna veszélyes az emberi szervezet számára, ehhez pedig egyszerre több ezer kilogrammot kellene elfogyasztani a szerrel fertőzött húsból. Magyar furcsának találja, hogy az állatgyógyszerek között 1987 óta a tiltottak listáján szerepel a chloranphenicol, miközben a humán patikában gyógyászati célokra
Magyar feljelenti a hatóságot

Feljelentést tesz az állat-egészségügyi hatóság ellen Magyar József, a Hungerit Rt. vezérigazgatója, a chloranphenicolügy miatt. A szentesi cégvezető lapunk érdeklődésére elmondta, azért indít pert, mert az állat-egészségügyi hatóság a részletes vizsgálatok lezárása előtt nyilvánosságra hozta azt, ami addig kiderült a kacsák, libák húsában talált anyag eredetéről. Ez pedig igenis jelentős kárt okozott a cégnek. Ugyanakkor tudomása szerint a kontrollellenőrzés már egyetlen mintában sem mutatta ki a chloranphenicol jelenlétét.  
szabadon megvásárolható.

Nem betiltották, hanem korszerűtlensége miatt vonták ki a forgalomból a szintén Chlorocid szirupot és drazsét, melyet antibitikumként használtak a gyermekgyógyászatban – mondta el lapunknak egy gyógyszerészeti szakértő. Belsőleg már nem alkalmazza az orvoslás a gyógyszert, melynek nagyon jó íze volt, ezért a kisgyermekek talán a felírt mennyiségnél többet is fogyasztottak belőle. Túlzott bevitel esetén károsíthatja a csontvelőt, gátolja a vérképzést, túlérzékenységi reakciókat eredményez. A gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmazott Chlorocid kenőcs is eltűnt. A Sperzadex com nevű szemcsepp még megvásárolható, benne fellelhető a kérdéses anyag, mely külsőleg fejti ki hatását. Szakértőnk szerint, ami a kivonást illeti, mindössze arról van szó, hogy fejlődött az orvostudomány, most már jobb szerek vannak.