Hazánk első minőségvizsgáló központját avatták

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-03 | Balázsi Irén

Az ország első önellenőrző élelmiszer-biztonsági központját avatta fel tegnap Szentesen Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. A minőségvizsgáló centrumot az egykori kutatóállomáson alakíttatta ki a megyei önkormányzat 800 millió forintos beruházással, amelyhez uniós forrásokat is felhasználtak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A korszerű laboratóriumot Gombos András államtitkár (balról) és Németh Imre agrárminiszter avatta fel Fotó: Tésik Attila
A növénynemesítő akadémikus, Szalva Péter alapította a szentesi Kertészeti Kutatóállomást, amely az utóbbi időkben egyre csak pusztult. Ennek megmentéséért kezdett harcolni Frank József elnök vezetésével a megyei önkormányzat. Az országban elsőként alakítottak ki a volt kutatóintézet helyén 800 millió forint Phare-támogatás, illetve önerő felhasználásával egy úgynevezett önellenőrző élelmiszer-biztonsági központot. A létesítmény a megyei önkormányzat tulajdona, s a Dél-alföldi Bio Innovációs Centrum Kht. működteti. A társaság tagjai között pedig mezőgazdasági és élelmiszer-ipari cégek vannak, mint például az Árpád-Agrár Rt., a Hód-Mezőgazda Rt., a KITE Rt., a Hungerit Rt. vagy a Pankotai Agrár Rt. Ennek a tegnap átadott központnak az a rendeltetése, hogy a termelés minden egyes mozzanatát és az értékesítési láncolatot is ellenőrizze a korszerű laboratóriumaiban. Ez azért hasznos, mert a gyártás közben kiderülhet, hogy egészségre ártalmas anyagok kerültek az élelmiszerekbe. A hatóságok viszont a végtermékre koncentrálnak, így későn derül csak ki, hogy valahol sérült a minőségbiztosítási rendszer.
Felújított földhivatal

A szentesi földhivatal főutcai épületét a kor színvonalának megfelelően újították fel 30 millió forintért. Az agrártárca két évvel ezelőtt indította el a programot az intézmények korszerűsítése érdekében, s a szentesi hivatal a 14. az országban, amely most már képes az ügyfelek zökkenőmentes kiszolgálására. Németh Imre szakminiszter adta át tegnap a felújított hivatalt az ott dolgozó 25 munkatársnak, akiknek elismerését fejezte ki azért, hogy Szentesen nincsen ügyirathátralék. 


A szektorsemleges élelmiszer-biztonsági központtal azt akarják megakadályozni, hogy megismétlődjön a közelmúltbeli paprikabotrány. A szentesi laboratóriumban mindenféle vizsgálatot képesek elvégezni, s ezzel szabad utat nyitnak az európai uniós piacokra a termelőknek. Németh Imre agrárminiszter az avatási ünnepségen azt hangsúlyozta: a minőségvizsgáló centrum kialakítása „csattanós válasz a paprikabotrányra".

Az intézmény mostantól képes lesz megelőzni, hogy például külföldről behozott mérgező anyagok kerüljenek a magyar portékákba. A tárca vezetője szerint megérte a befektetés abból a szempontból, hogy a térségben ettől fellendülhet a mezőgazdaság és az élelmiszeripar.

Ha korábban ugyanis minőségi problémák merültek fel egy-egy termékkel kapcsolatban, akkor az állam felelősségét kezdték firtatni. A piacgazdaság kialakulásával azonban az állam szerepe főleg az, hogy ellenőrizze: a gyártók betartják-e a minőségi szabványokat. A miniszter úgy véli, a piac meg fogja hálálni, hogy működik ez az intézmény, amely a termőföldtől a fogyasztó asztaláig képes követni a produktumokat.