A hivatal malmai

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-03 | Balázsi Irén

"Az is elgondolkodtató, hogy bár csak az idén lettünk az Európai Unió teljes jogú tagjai, ám a szentesi centrum felavatásával már nem csak a szakhatóságok ellenőrzik az élelmiszerek biztonságát. E minőségvizsgáló szervek nem konkurensei egymásnak, hanem elvileg segítői."
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ha nem gáncsolták volna a megyei önkormányzatot az állami szervek abban, hogy Szentesen a terveknek megfelelően még a tavasszal megnyíljon a termékek minőségét vizsgáló központ, akkor feltehetőleg nem a szakhatósági ellenőrzés deríti ki utólag, hogy a Hungerit Rt. portékáiba külföldről behozott szennyezett nyersanyag került. Ám mint tudjuk, a hivatalok malmai lassan őrölnek. Lassan derítették ki azt is, hogy a magyar fűszerpaprika-őrleményt importból származó termékkel keverték, s ezzel megsértették a minőségbiztosítás rendszerét.

Ellenben a most átadott szentesi laboratóriumban azonnal képesek kideríteni – Németh Imre szakminiszter megfogalmazása szerint – a termőföldtől a fogyasztó asztaláig, ha egészségre ártalmas porszem került a gépezetbe. A paprikabotrány után és a sors fura fintoraként éppen a szentesi minőségvizsgáló központ avatásának a napján nyilvánosságra hozott Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye nyomán kipattant Hungerit-ügy kapcsán bizonyosra vehető: tényleg érdemes volt a megyei közgyűlésnek 800 millió forintot áldoznia a minőségvizsgáló intézet kialakítására. Adódik ellenben a kérdés, miért csak a paprikabotrányt emlegette a miniszter az avatáskor, s miért közleményben hírelték a Hungerit-termékekben talált idegen anyagot. Meglehet, hogy nem akart ünneprontó lenni a szaktárca vezetője. Ám így meg találgatásokra ad okot, miért éppen a minőségvizsgáló központ átadási ceremóniájára időzítették a Hungerit Rt.-nél elrendelt hatósági ellenőrzés eredményének közlését.

Az is elgondolkodtató, hogy bár csak az idén lettünk az Európai Unió teljes jogú tagjai, ám a szentesi centrum felavatásával már nem csak a szakhatóságok ellenőrzik az élelmiszerek biztonságát. E minőségvizsgáló szervek nem konkurensei egymásnak, hanem elvileg segítői. A kétszeres ellenőrzésből adódóan aligha fodulhat elő, hogy olyan magyar termék kerüljön az uniós piacra, amely ártalmas az emberek egészségére. Az ellenben érthetetlen, hogy az EU régi tagországaiból, esetleg azok közvetítésével miként jutott toxikus anyag a magyar paprikába vagy a Hungerit nyersanyagába.


Továbbá:
Dől a fa!
Téli óvszer
Tikitakitól a taccsig
Tűzvész idején...
Gondoljátok meg, proletárok!