Megtapsolták a 13. havi fizetést Szentesen
 Bemutatótermet nyitott a fővárosban a Legrand Rt.

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-02 | Balázsi Irén

A francia vállalatcsoporton belül a közepes és a kis sorozatgyártású termékek készítésére jelölték ki a szentesi Legrand Rt.-t, amely a gyártmányainak nyolcvan százalékát exportálja.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk

A szentesi gyárban a közepes és kis sorozatgyártású termékek készülnek Fotó: Tésik Attila
Sokan nem tudják, hogy a Legrand Magyarország Rt. valójában nem más, mint a szentesi Kontavill, amelynek 85 éves szakmai múltja van, 43 esztendeje telepedett le a Kurca-parti településen és 12 éve tagja a francia vállalatcsoportnak. A privatizáció idején ezren dolgoztak a gyárban, 1999-ben már csak 450 alkalmazottjuk volt, míg az idén eléri az 500-at a foglalkoztatottak száma. Károlyi László vezérigazgató azt is elmondta a tegnapi tájékoztatón, hogy további 180 vállalkozó szolgáltatásait veszik igénybe.

A Legrand-csoport 60 gyártó egységet működtet szerte a világon, a termékeiket pedig 160 országban értékesítik. Az áruik fele olyan gyártmány, amelyet az elmúlt öt évben fejlesztettek ki. A szentesi szakembereket is bevonják a kutatásokba, ami a hazai mérnökök felkészültségének elismerését jelzi.

A vezérigazgató kitért arra, hogy az értékesítés területén a fő feladatuk a piaci pozícióik erősítése idehaza, a termékeik nyolcvan százalékát ugyanis exportálja a Legrand Rt. A francia tulajdonos hosszú távon számít a szentesi gárdára, amelynek a közepes- és kis sorozatgyártású
Munkakép. Beruházásokra négymilliárd forintot költöttek 1993 óta Fotó: Tésik Attila
termékek előállítását határozta meg feladatként. Az árbevételük az elmúlt időszakhoz viszonyítva 27,5 százalékkal emelkedett, amelyből a magyar piacon háromszázalékos növekedés realizálódott. Elhangzott továbbá: a termékek előállítása a szentesi gyárban történik, az értékesítés viszont Budapesten, ahol nemrégiben bemutatótermet nyitott a Legrand Rt.

A privatizáció óta a francia tulajdonos nem vitte ki az országból a profitot, azt fejlesztésre fordította. Beruházásokra négymilliárd forintot költöttek 1993 óta, s az összegből szinte egy új gyár épült Szentesen a korszerűtlen üzemcsarnok helyén. Kérdésünkre, hogy folytatódik-e a trend 2005-ben is, azaz nem von el a tulajdonos a nyereségből, egyértelmű választ nem tudott még mondani a vezérigazgató. Az viszont bizonyos, hogy az idén 370 millió jutott beruházásra, jövőre pedig 380 millió forintot terveznek fejlesztésekre. A tegnap délutáni dolgozói gyűléssel kapcsolatos érdeklődésünkre elhangzott: jó hangulatban zajlott, alig fértek el az ebédlőben. Az a bejelentés természetesen nagy tapsot kapott, hogy december 10-éig megkapják a dolgozók a jutalmat, s lesz 13. havi fizetés is.