Idősek otthona helyett miniplaza
 Hetvenmilliót kínálnak a területért

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-02 | Blahó Gabriella

Kétezer négyzetméteres miniplaza épülhet Szentesen, a Somogyi Béla utca mögötti területen. Az ingatlan értékesítéséről tárgyalt a minap az önkormányzat három bizottsága, a képviselő-testület pedig korábban felhatalmazta a polgármestert az ügylet lebonyolítására. Az egyik képviselő azt szerette volna, ha ide idősek otthona épül.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Sipos Ferenc képviselő szerint így már nem lesz lehetőség arra, hogy a közel ötezer négyzetméternyi belvárosi területen emelt szintű idősek otthona legyen. Egy ilyen intézmény megépítését ő évek óta szorgalmazza. Elképzelését az önkormányzat támogatta, hiszen elkészültek az intézmény tervei, melynek alapján pályázni lehetne. A képviselő úgy látja, ez a terület sokkal alkalmasabb lett volna az általa üdvösnek tartott célra, így viszont legfeljebb az Ilona-part jöhet szóba. Sipos elmondta: a városban már megépült a Penny, következik a Tesco és a Lidl, negyedik bevásárlóközpontként pedig a leendő miniplaza, mely információi szerint kétezer négyzetméteres lesz. Szerinte ez már túlzás.

A legutóbbi testületi ülésen a képviselő szerette volna elérni, hogy a grémium tárgyalja meg nyíltan az ügyet, javaslata azonban nem talált meghallgatásra. A konkrét írásos anyagot közvetlenül a hétfői bizottsági ülés előtt kapta meg a képviselők egy része. A pénzügyi, a jogi és
Konkurencia, árverseny

A polgármester szerint a szomszédos városok bevásárlóközpontjai most is konkurenciát jelentenek a helyi kiskereskedőknek, a szentesiek által ott elköltött pénz viszont közvetve Vásárhely vagy Csongrád költségvetését gyarapítja, helyi adó formájában. A Szentesen épülő áruházak viszont itt fognak helyi adót fizetni, visszacsábítva a városba az itteni vásárlókat, s ez nem mellékes szempont. Szerinte a nagyobb kínálat eredményeként a szentesiek jóljárnak majd: a vásárlókat megnyerő árverseny tanúi lehetünk.  
ügyrendi, valamint a városfejlesztési bizottság tárgyalta meg a terület értékesítésére kiírt pályázatra jelentkező cég ajánlatát, melyet elfogadtak. A leendő befektető szolnoki vállalkozás, az I. Tiszai Ingatlanfejlesztő Rt. hetvennégymillió forintot ajánlott Szentesnek. Sipos szerint a város elöljárói elől finoman szólva elvették a lehetőséget arra, hogy érdemben megtárgyalják a témát.

A polgármester furcsállja ezt az álláspontot, mondván, a terület értékesítése régóta napirenden van, s az üzlet megkötésére a képviselő-testület felhatalmazta a polgármestert. Az adásvételi szerződés még nem jött létre, de Szirbik Imre előnyösnek látja az üzletet. A kiírás előtt tárgyalt helyi cégekkel, senkinek nem kellett a Somogyi Béla utca mögötti ingatlan. A pályázatra jelentkezett vállalkozást az önkormányzat „checkolta", azaz ellenőrizte – mondta Szirbik. Ezután döntöttek a bizottságok. A polgármester beszélt arról, hogy a képviselőtársa által megálmodott emelt szintű otthon megépítéséhez legalább két és fél hektár szükséges, ez a terület pedig ennél kisebb. Egyébként a belvárosnak ezen a környékén vannak még kisebb beépítetlen ingatlanok.