Szakértők döntöttek a tragédia okairól

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-02 |

A Legfelsőbb Bíróság felmentette a halálos közlekedési baleset gondatlan okozásával vádolt és kétszer már elítélt K. Bélát. Ezzel a három és fél éve tartó ügy lezárult.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
2001. május 30-án az orosházi K. Béla kistehergépkocsival tartott Szentes felől Fábiánsebestyén irányába, amikor utolért egy Renault személygépkocsit. A járművet Garbacz Olga szentesi körzeti orvos vezette. Az 52 éves orosházi férfi meg akarta előzni az előtte haladó autót, a manőver azonban tragikusan végződött: a két jármű összeütközött, a balesetet Garbacz Olga nem élte túl.

A teherautó vezetője ellen halálos közlekedési baleset gondatlan okozása miatt vádat emelt az ügyészség. K. Béla azzal védekezett, hogy a személyautó vezetője nem jelezte kanyarodási szándékát, és a jármű mozgásából sem derült ki , hogy a Renault balra akar fordulni. A Szegedi Városi Bíróság 2002. október 2-án első fokon 1 év, végrehajtásában két évre felfüggesztett fogházra és 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte K. Bélát, egyúttal két évre eltiltotta a járművezetéstől. Fellebbezés után, 2003. március 7-én a Csongrád Megyei Bíróság másodfokon helyben hagyta az ítéletet.

K. Béla ügyvédje, a szegedi Krajkó Zoltán felülvizsgálati kérelmet terjesztett be, arra kérte a Legfelsőbb Bíróságot, hogy az ítéletet helyezze hatályon kívül és mentse föl a vád alól a kisteherautó vezetőjét. A védő szakértői véleményekre utalva többek között arra hívta fel a bíróság figyelmét, hogy a szerencsétlenül járt orvos a KRESZ előírásai ellenére nem járt el körültekintően, amikor be akart fordulni egy földútra. A mögötte jövő, őt előzni akaró jármű vezetője nem észlelhette irányváltoztatási szándékát, az ütközést ezért nem tudta elkerülni.

A Legfelsőbb Bíróság elutasította a Legfőbb Ügyészségnek a korábbi ítéletek helybenhagyására vonatkozó indítványát, helyt adott az ügyvéd észrevételeinek, és megsemmisítve az első és másodfokú ítéletet, felmentette K. Bélát a vádak alól.