Berki Sándor: túl a századik protézisen
 Országszerte terjed a gyors szentesi gyógyulás híre

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-01 | Balázsi Irén

Beültette a századik csípőprotézist a szentesi kórházban dr. Berki Sándor főorvos azzal a korszerű műtéti eljárással, amely minimálisan hatol be a szövetekbe. Az új beavatkozással jelentősen csökken a betegek gyógyulási ideje.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk

Dr. Berki Sándor főorvos sokat fáradozott a szentesi kórház hírnevének öregbítéséért Fotó: Tésik Attila
Még ott volt a szentesi kórházban a megyei közgyűlés által megbízott önkormányzati biztos a csődhelyzetbe került intézmény pénzügyeinek rendezésére, amikor Berki Sándor főorvos hozzákezdett egy új műtéti módszer bevezetéséhez. A baleseti és helyreállító sebészeti osztály vezetője a fővárosi Uzsoki utcai kórházban tanulta meg Hangody professzortól az úgynevezett minimál invazív eljárást a csípőprotézisek beültetésére.

Másfél éve végezte az első ilyen műtétet Berki főorvos, aki a budapesti kollégáit leszámítva egyedül operál az országban ezzel a módszerrel. A szentesi kórházban tartott tegnapi sajtótájékoztató apropóját az adta, hogy Berki Sándor és munkatársai már túl vannak a századik sikeres műtéten, amelyek a hagyományos beavatkozásokhoz viszonyítva jelentősen csökkentették a betegek gyógyulási idejét. Az eljárást egyébként még tovább is fejlesztette a főorvos, hiszen míg kezdetben két vágás kellett a protézis elhelyezéséhez, most már csak egyetlen rövid metszés szükséges. Jönnek is a páciensek Szentesre az ország minden tájáról, mert a gyors és kevésbé fájdalmas gyógyulás híre terjed. Az egyik szegedi beteg például az operációt követő negyedik napon már hazamehetett.

A kórház főigazgatója, dr. Borzi Márta elismeréssel szólt arról, hogy a vidéki intézmények baleseti sebészeti osztályai között az első helyet vívta ki magának a szentesi csapat a csípőprotézis minimális behatolással történő elhelyezésével.

Gyógyul a főigazgató bokája

A szentesi főigazgatónő mankóit látva a sajtótájékoztatón megkérdeztük, milyen ellátásban volt része a baleseti sebészeti osztályon, amikor eltört a bokája. Borzi Márta azt nyilatkozta: saját bőrén tapasztalta meg a magas szakmai színvonalat és a korszerűtlen technikai hátteret. A főigazgatót ugyanis tolószékbe ültették, amely defektes lett.

Azt is elmondta: csaknem biztosra vehető, hogy a balesetsebészetet az eredeti elképzelésekkel ellentétben nem minősítik vissza szinte elsősegélynyújtó hellyé, hanem megmarad az eddigi besorolás. A főigazgató szerint ez Berki Sándor érdeme. 

A főorvos mestereinek nevezte Badó Zoltánt, a csípőprotetika atyját és az azóta ugyancsak elhunyt Tari Gábor főorvost. Mint fogalmazott: nekik köszönhetően emlegetik Szentest harminc éve a hazai csípőprotetika egyik bölcsőjeként. Most viszont Berki Sándorhoz jönnek tanulni a kollégák, még külföldről is, az új műtéti eljárást.

A szentesi kórház egyébként megszerezte az ISO-minősítést. A balesetsebészeti osztályhoz hasonlóan más részlegek is magas szakmai színvonalon tesznek eleget az intézményt fenntartó megyei önkormányzat elvárásainak – mondta Móra József, az egészségügyi bizottság alelnöke. A pénzügyi helyzet stabilizálódását pedig az jelzi, hogy a kórház tartozása a szállítóknak nem haladja meg a harminc napot.