Csökken a forráshiány
 Jólesett a szentesi kitüntetés Gáspár Sándor színművésznek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-27 | Balázsi Irén

A Városért nevű kitüntetést vette át a szentesi születésű Gáspár Sándor színművész Szirbik Imre polgármestertől a képviselő-testület tegnapi ülésén. A költségvetési vitában elhangzott: az év végéig kigazdálkodható a büdzsé hiánya.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Gáspár Sándor a Városért nevű díjjal Fotó: Vidovics Ferenc
Külföldi fellépése miatt nem tudott részt venni Gáspár Sándor színművész az 1956-os forradalom évfordulója tiszteletére rendezett városházi ünnepségen, ahol a képviselő-testület döntésének megfelelően elismeréseket adtak át. Az önkormányzat tegnapi ülésén éppen csak belépett a szentesi születésű művész a terembe, tapssal köszöntötték. A Jászai Mari-díjas, érdemes művésznek kiemelkedő alakításaiért ítélte oda az önkormányzat a Városért elnevezésű kitüntetést, amelyet Szirbik Imre polgármestertől vett át Gáspár Sándor. – Nagyon szépen köszönöm – mondta a Horváth Mihály Gimnázium egykori diákja az elismerés átvétele után. Majd bevallotta: amikor meghallotta, hogy kitüntetést kap a szülővárosában, azon kezdett gondolkodni, vajon miért adják azt neki, hiszen ő semmi különöset nem tett. Csak azt adja vissza a városnak a maga sajátos művészi eszközeivel, amit az őt kibocsátó Szentestől kapott. Személyes emlékét is megosztotta Gáspár Sándor a testületi ülés résztvevőivel. Mint említette: kezdőként sokat dolgozott együtt az ugyancsak szentesi születésű Őze Lajossal, akit nem mert megszólítani. Egyszer azonban Őze megkérdezte tőle: „Te mikor voltál otthon?" Gáspár Sándor attól kezdve érezte, hogy ő valóban szentesinek számít.

Politikai nagygyűlés

A képviselő-testületi ülést megelőző közmeghallgatáson Csíky László orvos-szobrász arra kapacitálta a rádió egyenes adásán keresztül a hallgatóságát, hogy december 5-én menjenek el szavazni, és ki-ki lelkiismerete szerint voksoljon.

Szirbik Imre polgármester úgy reagált: bár választási kampány van, a közmeghallgatást ne tekintsék politikai nagygyűlésnek. Dömsödi Teréz, a helyi lapot is kiadó Mosolygósabb régióért nevű szervezet vezetője arra az ígéretére emlékeztette a város vezetőjét, miszerint valamennyi tömegtájékoztatási eszköz számára egyenlő esélyt biztosít. A CBA helyi vezetője, dr. Szin Imre a multik megjelenése kapcsán versenypártinak nevezte magát, s arra kérte Szirbiket: rendezzenek kereskedelmi fórumot. Amikor viszont a decemberi népszavazás tétjét kezdte taglalni Szin Imre, a polgármester arra figyelmeztette, hagyják a kampányt a termen kívül, s beszéljenek a város ügyeiről.

Arról szólt Sarkadi Szabó Zoltán, aki fogyatékos társai nevében nem javasolta a főutcára tervezett sok körforgalmi csomópont kialakítását. Az egészségügy nehéz helyzetét taglalta dr. Papp Zoltán sebész főorvos, aki nem ért egyet az intézmények privatizációjával, hiszen azok nem lehetnek profitorientáltak. A Fidelitas helyi vezetője, Sinka Henrietta szerint egyre több fiatal költözik el Szentesről, mert nincs munkahely és kulturális programok sincsenek.  

A város idei költségvetésének teljesítéséről készült beszámoló kapcsán elhangzott: a több százmillió forintos hiány mostanra 50-80 millióra csökkent, de az év végéig van esély a forráshiány kigazdálkodására. Az önkormányzati intézményekben a bérmegtakarítást és még azon felüli összeget is kiosztanak a közalkalmazottak között. A polgármesteri hivatal dolgozóinak adható pluszjuttatást ellenben a büdzsé hiányának a csökkentésére fordítják. A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerint 2005 januárjában járna a 13. havi fizetés a közszféra dolgozóinak. Szentesen viszont a hagyományoknak megfelelően még karácsony előtt megkaphatják ezt a kiegészítő juttatást azok, akik igényt tartanak rá az idén.