Viaszból készült hírességek tárlata
 Vasárnapig látható a panoptikum Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-26 | Blahó Gabriella

A panoptikum magyarországi turnéjának utolsó előtti állomása Szentes: a városban néhány napig még láthatók a viaszból készült hírességek. A figurák messze földről, Szentpétervárról érkeztek a hazai látogatók szórakoztatására.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Valóban élt négyszemű ember. A kiállítás darabjai valósághűek Fotó: Miskolczi Róbert
A Szentesen kiállított viaszfigurák egy része Madame Tussaud panoptikumából való, másik része a hasonló szentpétervári művészeti szerveződés tagjainak munkája – mondta el lapunknak Krai Gina, a kiállítás szervezője. A közel ötven viaszbábu a megformázott személyek élethű mása, a szobrok között ismert emberek és fantázialények is vannak. Egy-egy alak tizennyolc- húsz hónap alatt készül el, a rendkívül hosszú és aprólékos kidolgozás eredménye a bámulatos életszerűség. A figurák tenyerének vonalai különböznek, az alkotók még arra is fordítottak figyelmet, hogy a kéz mintázata az adott hírességével megegyező legyen. Agatha Christie, Fidel Castro és Adolf Hitler mellett a sorban szerepel Leonardo da Vinci, Bill Clinton, Napóleon és II. János Pál.

A filmfelvételeken és történelemkönyvek oldalain látható alakok itt három dimenzióban mutatkoznak meg, s egészen jól érzékelhető megjelenésük hatása.

Hitlerre tekintve például valami rezignáltságot sejthet a látogató, míg Bill Clinton daliás termetével rendkívül megnyerőnek tűnik. Napóleon tekintetének köszönhetően különös módon eléri, hogy magasabb legyen bárkinél, a pápa ölelésre nyílt karjaival pedig bensőséges érzetet kelt. Raszputyin közelében a távolságtartás indokoltnak tetszik, Barbie mellett lazán elmegy egy közép-európai. Agatha Christie arcán az írás szenvedélye látszik, pedig éppen feltekint az általa alkotott szövegből. A panoptikum darabjai megtévesztő módon valósághűek, a látogató sajátos késztetést érez: talán jó lenne őket megszólítani.

A kiállítás nemcsak különleges, hanem nagy értékű is – egy-egy figura ára ötezer dollár. Az európai országokban már bemutatkozott a kollekció, mindenütt nagy sikert aratva. A magyarországi turné utol-
só előtti állomása Szentes, a Tóth József utcai volt gyermekrendelő épületében látható a panoptikum.