Bejelentkezni nem kell
 A szemészetre Szentesen sokat, Csongrádon nem kell várni

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-25 |

Viszonylag gyorsan bejutnak az egyes szakrendelésekre a szentesi, csongrádi, makói betegek, sok helyen ugyanis nem kell előre bejelentkezni. Bár a Kurca-parti városban akad példa arra is, hogy a páciensnek három hetet kell várnia egy vizsgálatra.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szentesi pillanatkép. A legtöbb szakrendelésre nem kell bejelentkezni Fotó: Tésik Attila
Inkognitóban hívtuk fel tegnap a makói, csongrádi és szentesi rendelőintézetet, hogy időpontot kérjünk egy bőrgyógyászati, szemészeti és reumatológiai vizsgálatra. A helyzet ezeken a településeken a szegedinél sokkal kedvezőbb.

A szentesi rendelőintézet bőr- és nemibeteg-gondozójában nem lehet időpontot kérni. Naponta reggel fél 8-tól délután fél 2-ig fogadják a betegeket, akiknek 1 óráig érdemes odaérniük. Azt követően ugyanis már nem szedik be a papírokat. Egy-egy rendelési napon általában vagy nyolcvan páciens ellátásáról gondoskodnak. A reumatológián érdeklődésünkre azt kérdezték, van-e beutalónk. Ha nincs, akkor azt tanácsolták, hogy előbb keressük fel a háziorvost, aki ad beutalót. Annak birtokában leghamarabb a jövő héten tudnak időpontot megjelölni. A szemészeten – mivel jelenleg még nincsen főállású szakorvos – csak hetente két alkalommal van rendelés: hétfőn és szerdán délután fél 2-től fél 5-ig. Mint megtudtuk, a sürgős eseteket azonnal ellátják. Ha valaki viszont időpontot szeretne kérni, mert például új szemüvegre van szüksége, akkor az előjegyzési naptár szerint december 20-án fogadják. A szentesi térségben lakó betegek
Szegedi tumultus

A szegedi betegek nem mondhatják magukat olyan szerencsésnek, mint a vidéki városok lakói. Némelyik szakrendelésre ugyanis akár két hónapot is várni kell a megyeszékhelyen. Szemészeti vizsgálatra például január végén mehet a páciens, a kardiológus is leghamarabb 3-4 héten belül fogad, amennyiben esetünk nem sürgős. Mammográfiára pedig idén már nem juthatunk be a szegedi rendelőintézetben.  
felkereshetik a csongrádi szemészeti szakrendelőt is, ahol jóval hamarabb kaphatnak időpontot.

Csongrádon, a Dr. Szarka Ödön Egyesített Egészségügyi Intézményben működő szemészeti rendelésen valóban ma délutánra kaptunk időpontot. A szintén a bökényi intézményben működő bőrgyógyászaton azt a felvilágosítást kaptuk, hogy náluk nincs előzetes időpont-egyeztetés, bármikor fel lehet keresni a szakrendelést, de általában csütörtökön és pénteken dél körül kell a legkevesebbet várakozni. Az intézmény által a Dob utcai gyógyfürdőben működtetett reumatológiai szakrendelést csak többszöri próbálkozás után sikerült telefonon elérni. Ott az asszisztens arról tájékoztatott, hogy náluk már három hónapja nincs előjegyzés, a kezeléseknél az érkezési sorrend számít.

A makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-rendelőintézetében – legalábbis az általunk találomra kiválasztott három szakrendelés esetében – jól működik az előjegyzéses rendszer, rövid a várakozási idő. A külön erre a célra fenntartott telefonon először arról érdeklődtünk, mikorra kaphatunk időpontot a bőrgyógyászatra. A diszpécser először a tb-kártyánk száma után érdeklődött, majd azt közölte: akár holnap is mehetünk. A reumatológián – mint megtudtuk – háziorvosi beutaló birtokában lehet időpontot kérni; itt is viszonylag hamar, december elsejére ígérték, hogy orvos elé kerülhetünk. A szemészet esetében pontos dátumot nem tudtak hirtelenjében mondani nekünk, de itt is a jövő hónap valamelyik első napjára jegyezték volna elő kollégánkat – ha gond lenne a látásával.