Megfizethetetlen a termálenergia
 Vészharangot kongat a szentesi kertészmérnök

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-24 | Balázsi Irén

Nem a spanyol paprika miatt mérgelődik Törőcsik Zoltán szentesi kertészmérnök, hanem a termálkutakat működtető társaságokat sújtó sarcok aggasztják. Úgy véli, hogy a kutak korszerűsítéséhez uniós, nemzeti és termelői pénzre lenne szükség.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Százmilliókba kerül a termálkutak korszerűsítése Fotó: Tésik Attila
Azt mondja Törőcsik Zoltán szentesi kertészmérnök, szocialista párti helyhatósági képviselő, hogy nem a saját boldogulása érdekében hallatja hangját, hiszen ő legfeljebb elmegy nyugdíjba, aztán meg pecázni fog. Aggódik ellenben az agrárdiplomás és külföldön is gyakorlatot szerzett lányáért és fiáért, akik tovább szeretnék vinni a családi kertészetet.

A gyermekeiket nem lehet e szándékuktól eltántorítani, hiszen ezért tanultak, mert a hajtatásos zöldségtermesztésre akarják építeni a jövőjüket. Az európai uniós csatlakozás előtt ugyanis az ágazatról azt lehetett csak hallani, hogy a kertészet a „kitörési pont", négyszázmilliós piacon értékesíthetik az árut a termelők. Ám Törőcsik zsebében, mint mondja, kinyílt a bicska, amikor a nagyáruházakban öt forintért kínálták a káposzta kilóját. Most az a helyzet, hogy a termelői árnál kevesebbért veszik meg a portékát a kereskedelmi cégek. De ha így megy tovább, lassan már a kistermelők fizetnek azért, hogy el tudják adni a zöldséget.

A kertészmérnök azonban nem a multikat támadja, még csak nem is a
Nincs jövőkép

A termálenergia hasznosításával kapcsolatos jogszabályok megváltoztatására van szükség annak érdekében, hogy ne tegyék tönkre a kutak működtetőit. Szita Gábor, a Magyar Geotermális Egyesület elnöke szerint akik a szabályokat megfogalmazták, arról adtak tanúbizonyságot, hogy nincs jövőképük. Van ellenben elképzelésük arról, fogalmazott, miként lehet megfojtani a termálvíz felhasználóit. Az egyesület a témával kapcsolatban állásfoglalást juttatott el a miniszterelnöknek és hat minisztériumhoz. Választ eddig nem kaptak. Szita Gábor a minap találkozott Gombos Andrással, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szentesi államtitkárával, aki megígérte: még az idén egyeztetést kezdeményez a témában az érdekelt felek között.  
spanyol, török és ki tudja még, melyik országból behozott olcsó paprikát. Az unió tagjaként Törőcsik Zoltán szerint most már nem tilthatjuk meg, hogy az áruházakba kerüljenek ezek a külföldi termékek. Azt gondolja a szakember: a hazai kertészek egyfajta önmérséklettel ki tudják védeni az árudömpinget úgy, hogy a téli hónapokban leállnak, és tavasszal kínálják a korai zöldséget.

Az itthoni termelők legnagyobb gondja az, hogy a jogszabályok szerint komoly sarccal sújtják azokat, akik termálenergiával fűtik a fóliasátrakat.

Valójában ez teszi tönkre a termelőket, még akkor is, ha szövetkeztek. A Törőcsik családdal együtt harminc família működtet a nagymágocsi határban egy termálkutat, és ennek a vizével mintegy hetven fóliasátrat fűtenek két és fél hektáron. A szakember számítása szerint a termálkútnak a környezetvédelmi szempontoknak megfelelő korszerűsítése 150-200 millió forintba kerül. Azt csak mellékesen jegyzi meg: negyven éve működnek termálkutak Szentesen, s ha a vizük annyira káros lenne a talajra, akkor azt már régen nem lehetne hasznosítani semmire. Ezzel együtt azt vallja Törőcsik Zoltán, hogy meg kell találni a megoldást a termálenergia EU-konform hasznosítására. Az ő példájuknál maradva: ha a harminc család ráköltené a százmilliókat a kút modernizálására, nem lenne képes akkora értéket előállítani a fóliasátrakban. A szakember szerint kár lenne elzárni a termálkutak csapját, hiszen e természeti kincset nem szabad elherdálni. A megoldást az jelentené, ha a kutak technológiai fejlesztésének költségeit harmadolnák: közösen viselné a terheket az Európai Unió, az ország költségvetése és a termelő. A kertészeknek még így is kedvező kamatozású hitelre lenne szükségük, ám ezt a Törőcsik család vállalná. Az már a sors fintora, hogy ha összefogással sikerülne is modernizálni a termálkutat, az egy teljesen lepusztult fóliasátor-telepet fűtene.