Földscar-díjat kapott Arató Mátyás
 A közelmúlt szubkultúrái a szentesi múzeumban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-24 | Balázsi Irén

Értéket képviselt a múlt század kilencvenes éveiben az Arató Mátyás nevével fémjelzett rockzenei műhely. Ennek történetéből nyílt kiállítás Szentes underground címmel a Koszta József Múzeumban.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Arató Mátyás, a szentesi underground vezéralakja Földscar-díjat kapott Bocskay Istvántól Fotó: Vidovics Ferenc
Még javában tombolt a fiatalok körében a diszkóőrület, amikor a rendszerváltozás tájékán összetalálkozott a szentesi sportközpont akkori igazgatója, Bocskay István az igényes rockmuzsikát értő Arató Mátyással. Pista Hobót kedvelte, Matyi meg az Omegát. A két fiatalember a gépzenés bulik alternatívájaként értéket próbált terjeszteni a srácok körében. Nagy dolognak számított élő koncerteket szervezni, amikor a kultúra terjesztésének jól bevált intézményes keretei megváltoztathatatlanoknak tűntek a kisvárosban.

Nekik mindenesetre sikerült: megalakították a Fanatic nevű műhelyt, s megnyitották a sportszálló emeletén a Graffiti-klubot. Tolongtak is a fiatalok az élőzene semmivel sem pótolható szépsége és a jó társaság kedvéért az undergrund rockkoncertekre, s ami az egésznek még hozadéka: egyre-másra alakultak a szentesi együttesek is, mert volt hely és igény a játékukra.

Az ifjak szervezkedésére persze hogy felfigyeltek a kisvárosban, egyik alkalommal Bocskay Pistát be is kísérték a rendőrségre: ugyan, meséljen már a koncertjeikről. Pici plakátjaikkal tömegeseményeket rendeztek a rocktörténet fénykorában. Ebben a műfajban olyan iskolát teremtettek Arató Matyiék, amely méltó a megőrzésre. Nem véletlenül rendezett kiállítást Szentes underground címmel Mód László néprajzkutató a Koszta József Múzeumban, ahol Arató magángyűjteményének korabeli plakátjai, újságjai emlékeztetik a nézőt a kisváros 1990-es évekbeli ifjúsági szubkultúráira. Ám a föld felett van immár a föld alatti, s ebből az alkalomból stílszerű kitüntetést adott Bocskay István az értékes muzsika terjesztését-megőrzését segítőknek. Az Oscar mintájára alapított Földscar-díjat – amelyet Pista felesége ásott ki odahaza a kertből, és rakta azt kis zsákokba – kapta meg Arató Mátyás, Szabó János József, a múzeum igazgatója, Mód László, valamint Matyi segítőtársai: Rakk László, Bóta Csaba, Olasz Sándor és Csányi Ferenc. Az időszaki tárlat mindenesetre összehozta az egykori csapatot, amelynek tagjaiban most tudatosulhatott, hogy ha a közelmúlt tárgyi emlékei a múzeumban vannak, akkor ők értéket teremtettek. Bocskay István úgy fogalmazott: még életükben múzeumba kerültek egykori dolgaik.

A kiállítást 2005. január 31-éig tekinthetik meg az érdeklődők.