Húszéves a Klauzál-iskola
 Sokat köszönhetnek a névadónak Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-24 |

Éppen húsz esztendeje vették birtokba pedagógusok és tanulók Szentesen a Klauzál utcai iskolát. A névadás nem véletlen: a szentesiek sokat köszönhettek Klauzálnak, hiszen a település pártfogójaként vett részt a város és a Károlyi-család közötti örökváltsági szerződés elkészítésében.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ismerik névadójuk munkásságát a diákok Fotó: Tésik Attila
A szentesi Klauzál utcában és annak környékén egyre-másra épültek a többszintes házak a múlt század hetvenes éveiben. Akkoriban sok kisgyermekes család költözött a lakásokba. A városközpont oktatási intézményeiben már nem tudtak fogadni újabb diákokat, ezért határozták el a település vezetői, hogy új általános iskolát építtetnek. A beruházás minden mozzanatát nyomon követte, az intézmény születésénél bábáskodva Oltyán Lajos címzetes igazgató, az önkormányzat oktatási bizottságának az elnöke. A Klauzál utcai iskolát éppen húsz esztendeje vették birtokba pedagógusok és tanulók, akik eredményeikkel öregbítették a város hírnevét. Az intézmény történetének újabb fejezetéhez tartozik, hogy az iskola felvette Klauzál Gábor, a Batthyány-kormány közlekedési miniszterének a nevét.

A névadó születésének 200. és az iskola fennállásának 20. évfordulója tiszteletére ünnepségsorozatot szervezett munkatársaival Tariné Lantos Piroska igazgató. Ennek keretében testvérkapcsolatot alakítottak ki a vásárhelyi Klauzál utcai általános iskolával, amely e héten vette fel Klauzál Gábor nevét. A névadó emlékének adózva Szegeden koszorút helyeztek el a reformkori politikus sírjánál. Klauzál Gábor munkásságából is alaposan felkészültek a diákok, akik történeti vetélkedőn adtak számot tudásukról. Előzőleg sokat tanultak a kort bemutató dokumentumtárlaton, amelyet Labádi Lajos, a levéltár igazgatója rendezett az évfordulóra. A versenyzők azt is tudták: Klauzálnak sokat köszönhettek a szentesiek, mert a település pártfogójaként vett részt 1836-ban a város és a Ká-
rolyi-család közötti örökváltsági szerződés megalkotásában. A nyolc csapat közül holtversenyben első lett a szentesi Klauzál és a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, őket követte a Koszta-iskola.