Átmeneti otthon nyílik hamarosan a gyerekeknek
 Megoldás krízishelyzetekre Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-23 | Blahó Gabriella

Hamarosan átmeneti otthon nyílik gyermekek számára az általános iskolai kollégium épületében Szentesen. Az intézmény nemcsak a szülői agresszió áldozatainak jelenthet ideiglenes megoldást, akkor is jól jöhet, ha az édesapa, édesanya messzire jár dolgozni, s másra nem hagyhatja csemetéjét.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ebben az esztendőben eddig hét olyan eset fordult elő Szentesen, hogy gyermekeket azonnal átmeneti otthonba kellett volna menekíteni a szülői agresszió elől – mondta Gál Antal, a városi családsegítő központ igazgatója. Az intézmény által szükség esetén védelembe vett gyermekeket eddig helyettes szülőknél és családok átmeneti otthonában helyezték el. A gyermekek átmeneti otthonára azonban egészen más jellegű esetben is szükség lehet – véli az igazgató. Például ha a szülő kórházba kerül, vagy munkanélküliként kereseti lehetőséghez jut egy távoli településen, és csemetéit szeretné biztonságban tudni, kézenfekvő megoldás lehet az intézmény. A kamaszok esetében fordul elő többször, hogy elszöknek otthonról – a csellengők számára védelmet nyújthat az átmeneti szállás mindaddig, amíg sorsuk rendeződik. Nagyon sokféle oka lehet tehát annak, hogy egy gyermek rövid ideig tartózkodjon a leendő otthonban, melyre a jelek szerint feltétlenül szükség van.

A szentesi önkormányzat a többcélú kistérségi társulás keretében nyert tízmillió forintot a cél megvalósítására, mely térségi feladat. Új épületet nem kell emelni, a város tulajdonában lévő általános iskolai kollégium egy részében alakítják ki a szükséges helyiségeket. Huszonhárman férnek majd el itt egyszerre, tizenkét helyet gyermekeknek tartanak fenn; adott esetben szülő is tartózkodhat az otthonban. A családsegítő intézmény munkatársai jelenleg háromszázötven kiskorú sorsát kísérik figyelemmel, közülük nyolcvannégyet védelembe vettek.

A gyermekeket érintő krízishelyzet újabb feladatokat ad: a szülőket is gondozni kell. Gál Antal úgy véli, a gyermekjóléti szolgálat szakmailag felkészült csapat, munkájuknak köszönhetően az ötvenöt állami gondozott és nevelőszülőnél lévő kicsi közül idén eddig négyen kerültek újra a legmegfelelőbb körülmények közé: a családjukhoz.