Idő előtt jöhet haza Ferenc Irakból
 Vargáéknak jó is, meg nem is a parlament döntése

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-22 | Blahó Gabriella

Varga Ferenc törzsőrmester iraki szolgálatát nem tudja meghosszabbítani, mert a magyar parlament úgy döntött, hazahívja katonáit a távoli hadszíntérről. A család Szentesen telket vásárolt, a házépítés költségeit a szolgálatért járó juttatásra alapozza. Vargáék így elesnek némi pénztől, de a feleség nem bánkódik, hiszen hamarosan viszontlátja férjét.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Vargáné Karkas Éva a híradóban látta legutóbb a férjét  Fotómontázs: Vidovics Ferenc
Néhány napja látta utoljára férjét a szentesi Vargáné Karkas Éva – a híradóban. A háromgyermekes asszony megszokta már, hogy a tudósítások tartalma a saját családjának életét közvetlenül is érintheti, ezért nagyon örült, amikor az Al Hilla-i táborban készült riportfilm vágóképein megpillantotta Ferencet, aki szemmel láthatóan jó egészségnek örvendett. Éva legutóbb akkor beszélt a főtörzsőrmesterrel, amikor bombatámadás érte a tábort, a folytonos izgalmak már kissé megviselték. Mint mondja, esténként, miután a gyermekei elalszanak, kicsit sírdogál. Örül annak, hogy a férje külföldi szolgálatát semmiképpen nem tudja meghosszabítani. Az eredeti forgatókönyv szerint a féléves külföldi katonáskodás Ferenc számára november végén lejár. Ha az országgyűlés nem dönt a katonák hazavezényléséről, kérdéses lett volna, márciusig hazajön-e a férje. Így viszont joggal remélheti, hogy hamarosan viszontlátja őt.

A házaspárnak három gyermeke van: Renátó Ferenc, Bence és Mátyás. A két kisebb fiú asztmás lett az óbestertelepi otthonukban, mely tartósan beázik, vizes. A férj és feleség ezért elhatározta, hogy házat épít, méghozzá olyat, melynek alkotóelemei a légúti betegségben szenvedők életét megkönnyítik.

Éva elmondta, hogy a telket már megvásárolták, az új otthon megteremtésében a szolgálatért járó juttatás és a szociálpolitikai kedvezmény is fontos szerephez jut. A férje harmadik alkalommal szolgál külföldön, egyszer egy évig, egyszer pedig fél évig tartózkodott Boszniában, de amikor Magyarországon van, akkor is körülbelül hetente egyszer tölti idejét a családjával, mert a továbbképzések és hadgyakorlatok sokszor elszólítják őt. Még akkor is rendkívül fegyelmezetten viselkedik, amikor átlépi a küszöböt, érzelmeiről keveset árul el. A kisfiúknak nagyon hiányzik az édesapjuk, Éva pedig mindig a kedvenc ételeivel várja. Igaz, Irakban narancsos csirkét is adnak a békefenntartóknak, az ottani ízek azonban nem az otthonra emlékeztetnek. A törzsőrmester műszaki katonaként járműveket szállít és javít Irakban, ha Kuvait közelében tartózkodik, tud SMS-t küldeni. Egyébként hetente legkevesebb egy alkalommal beszél telefonon Éva és Ferenc, akik nem egészen tizenkét éve házasok. Az esküvőre is a laktanyából indult el a nevezetes napon a vőlegény. A feleség tisztában van vele, hogy a hadsereg tartós egzisztenciát és jó jövedelmet biztosít a családok számára, számukra is a külföldi szolgálat jelenti a továbblépés lehetőségét.