Vihar tombolt a megyében

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-20 |

Országszerte jelentős károk keletkeztek, a közlekedésben is fennakadásokat okozott tegnap a vihar. Csongrád megyében letépett tetőkhöz, fakidőlésekhez, összedőlt juhhodályhoz riasztották a tűzoltókat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szegedi kórház vizsgálójára rádőlt egy fa. A tűzoltók segítettek megoldani a problémát Fotó: Miskolczi Róbert
Északnyugati irányból tegnap jelentős károkat okozó, viharos erejű széllökések kíséretében erős hidegfront érkezett az országba, amely délután érte el Csongrád megyét. Szeged 15 óra körül percek alatt szinte sötétbe borult. – 10,2 Celsius-fokról hét perc alatt 3,6 fokra zuhant a hőmérséklet, a városban a viharos erejű, 80-90 kilométer/órás széllökésekkel érkező front nyomán. Erőteljes zivatargócok alakultak ki hatalmas villámlásokkal, dörgésekkel. Öt milliméternyi eső esett, és a csapadékzóna gyorsan átvonult a városon – mondta Dénes László, az Országos Meteorológiai Szolgálat szegedi ügyeletese, aki a hét végére kellemetlen, szeles, hideg időt ígért. Az alföldi népi megfigyelések Erzsébet napját időjárás-fordító dátumnak tartották, mert gyakran ezen a napon esett errefelé az első hó. A meteorológus szerint ez most szerda-csütörtökre várható.

Szegeden a tegnapi viharban villamos vezetékek és háztetők rongálódtak meg, a II-es kórháznál egy fa rádőlt az épületre és több ablakot kitört. Algyőn és Tápén is számos fakidőléshez riasztották a tűzoltókat, tudtuk meg Karancsi Sándor főhadnagytól.

A szentesi tűzoltók tizenöt riasztást kaptak tegnap. Koszt György alezredes elmondta, a város külterületén, Lapistó felé egy 150 méter hosszú erdősávban több fa is az útra zuhant. Lapistónál két birkahodály is összedőlt. Az állatok nagy részét sikerült kimenteni, azonban legalább egy tucatnyi anyajuh elpusztult. A kár több millió forintra rúghat. Szentes belvárosában 8-10 fakidőléshez riasztották a tűzoltókat, a Kossuth utcában pedig több házon is megbontotta a cserepes tetőt a viharos szél.

Nagymágocson több családi házban is kárt tett az orkán erejű szél, három épületből ki kellett költöztetni a lakókat. Erről a helybeli Magyar Márk tájékoztatta lapunkat. Egy család a turistaszállón kapott helyet, a többiek el tudtak menni rokonokhoz. „Azt most még nem lehet fölmérni, mekkora a kár, de a villanyvezetékek is megrongálódtak. Ahol lehet, azonnal pótoljuk a lesodort cserepeket" – felelte kérdésünkre Czabarka János, a község polgármestere, aki a kárt szenvedettekkel, a szomszédokkal együtt próbált segíteni a helyzeten. A munkát nehezítette az eső és az erős szél, belekapott a fóliába, amellyel a megrongálódott tetejű házaknál védtelenül maradt mennyezetet akarták megóvni a beázástól. Ma reggel felmérik, kinek mennyi cserépre van szüksége.

Csongrádon 12 káresethez riasztották a tűzoltókat, a Hársfa utca 59. szám alatti négyemeletes paneltömb tetejét teljesen letépte a viharos szél. „Úgy nézett ki, mintha bombatalálat érte volna az épületet. Rögzítettünk minden mozgó elemet, és fokozott járőri szolgálatra kértük a rendőrséget" – mondta Bartolich János tűzoltó alezredes. Az Iskola utcában egy beteg férfi házáról sodorta le a szél a cserepeket. A fakidőlések okozta fennakadásokat a városgondnokság segítségével hárították el.

A közlekedésben is fennakadásokat okozott a vihar, a budapesti Nyugati pályaudvarról 12.20-kor induló gyorsvonat 45, a 14.20-as gyors pedig közel 60 perces késéssel érkezett meg Szegedre. A domaszéki úton koccanásos baleset miatt állt a forgalom egy ideig.