Előny a negyvenöt év felettieknek
 Uniós pénzből foglalkoztatják a munkanélkülieket Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-19 | Balázsi Irén

Ötven munkanélküli foglalkoztatására nyert európai uniós forrást a szentesi önkormányzat. A mintegy 110 millió forintos támogatásból egy évig alkalmazzák 2005 januárjától a városi intézményekben az állástalanokat: az ötven álláshelynek a felét roma származásúak kaphatják meg, de előnyt élveznek majd a 45 év felettiek, a pályakezdők, a kisgyermekes anyák.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A munkaügyi kirendeltség is támogatja az állástalanokat Fotó: Tésik Attila
A szentesi önkormányzat már nyert az uniótól 448 ezer eurót, vagyis 110 millió forintot a Küzdelem a munka világából történő kirekesztődés ellen című pályázaton. A megítélt összegnek a kilenc százalékával a helyhatóság egészíti ki a támogatást, egy százalékát pedig a munkaügyi központ teszi mellé. Ez a forrás ötven állástalan egy évig történő foglalkoztatására elegendő. A pályamunkát Lencséné Szalontai Mária szociálpolitikai osztályvezető, Mészáros Ágnes ügyintéző, a program asszisztense és Gál Antal, a családsegítő központ igazgatója készítette, együttműködve a munkaügyi kirendeltséggel és a cigány kisebbségi önkormányzattal. A helyhatóság a pályázati felhívásnak megfelelően azt is vállalta, hogy az egy év letelte után tizenöt személyt további 12 hónapig alkalmaz a saját költségén.

A programmal azt szeretnék elérni, hogy visszasegítsék a munkaerőpiacra azokat, akik régóta állástalanok. Ehhez minden segítséget megadnak majd a szakemberek, megismertetik velük a munkahelykeresés módszereit, és közreműködnek az egyéni problémáik megoldásában is. Az önbecsülésüket és önbizalmukat már attól is visszanyerhetik, hogy dolgozhatnak az önkormányzat intézményeiben.

Mészáros Ágnes úgy fogalmaz: eltartottakból eltartókká válnak. A munkalehetőség iránt eddig 170-en érdeklődtek, számukra az első tájékoztatót november 24-én, szerdán délután 2 órakor tartják a városháza dísztermében. De még ezen az első találkozón is elfogadják a munkanélküliek önéletrajzzal ellátott jelentkezését. Az ötven álláshelynek a felét roma származásúak kaphatják meg az uniós pályázat előírása szerint. A fennmaradó munkakör betöltésénél pedig előnyt élveznek majd a 45 év felettiek, a pályakezdők, a kisgyermekes anyák, továbbá azok, akiknek a szakképzettsége nem piacképes.

A terveknek megfelelően a polgármesteri hivatalban, a családsegítő illetve a gondozási központban, a városellátó intézménynél és a központi gyermekélelmezési konyhán kapnak munkát egy évig a rászorulók. Mészáros Ágnes elmondása szerint a jelentkezők között vannak diplomások is, főleg agrárszakemberek és pedagógusok. Az önkormányzat igyekszik minden állástalan számára a végzettségének megfelelő munkát ajánlani. A közintézményekben szükség lesz adminisztrátorokra, takarítókra, betanított szociális munkásokra, parkgondozókra vagy például tanyagondnokokra. A szerződéseket 2005. január 1-jétől kötik meg velük egy esztendőre. A fizetéseket pedig a közalkalmazotti bértábla szerint állapítják meg az életkor és a végzettség alapján.