Vége a pletykának Szegváron
 Tévéhíradókat készít a község alkotóműhelye

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-18 | Blahó Gabriella

Médiaműhely alakult Szegváron a közösségfejlesztők egyesületének keretében. A civil kezdeményezés nyomán létrejött stáb elkészítette első műsorait, melyek most is láthatóak a hálózaton. A szegváriak otthonukban nézik a falu életéről, szomszédaikról, ismerőseikről készült összeállításokat. Lehet, hogy ezennel vége a pletyka virágkorának?
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk

Csorba Gyula és Farkas Tibor felvétel közben. A stáb első műsorai már láthatóak a szegvári kábeltévén Fotó: Tésik Attila
A fölismerés – „benne vagyok a tévében!" – elementáris élményét nyújtja nap mint nap a szegváriaknak a faluban megalakult médiaműhely. Egy esztendővel ezelőtt csaknem hétszáz szegvári töltötte ki azt a kérdőívet, melyben a közösségfejlesztők az iránt érdeklődtek, a falubelieknek volna-e kedvük a rádiózáshoz, televíziózáshoz. A megkérdezettek hetven százaléka fontosnak tartotta, hogy a helyi nyilvánosság bővüljön, s jelentős részük kifejezte: szeretne részt venni a műsorok készítésében.

A civil kezdeményezés nyomán médiaműhely alakult a faluban, MéDiák néven. A névválasztás sejtetni engedi, hogy sok fiatal tagja a csoportnak, s utal arra, hogy a műhelyben tulajdonképpen tanulás folyik – mondta el Csorba Gyula, a társaság vezetője. Szombatonként a művelődési házban fél óra elméleti tematikát követően a gyakorlat szintjén foglalkoznak a műhely tagjai az újságírással, rádió- és televízióműsorok készítésével. A Szegvári Naplóban külön rovatot kaptak a cikkek szerzői, a rádiós anyagok a végső formát a szentesi közszolgálati stúdióban kapják meg, míg a tévés adásokat a faluban kiépült kábelhálózaton lehet megnézni. A Szélmalom Kábeltévé Kft. technikai segítséget nyújt, ugyanakkor a médiatörvény által biztosított lehetőséget is adja: a műhelyben készült műsorokat sugározza. Csorba Gyula fontosnak tartja, hogy közérdekű témákat tárjanak a nézők elé, olyanokat, melyek hasznos információkkal szolgálnak, a falu életét dokumentálják és hitelesek. Ezekben a napokban a szegvári ifjúsági futballistákról, a gondozási központról, a könyvtár, a néptáncegyüttes és a művelődési ház létének évfordulójáról, a nemzetközi fotókiállításról és a helyi vállalkozókról készült műsorokat lehet nézni. A következő összeállítás a falu közéletének év végi számvetésével és az ünnepekkel foglalkozik majd – tudtuk meg.

Önkormányzati és magántámogatásból a közeljövőben vásárol hamarosan a műhely egy új digitális vállkamerát, az alkotásközpontú műhelyfoglalkozásokon pedig a számtalan aktív résztvevőből stábok alakulnak. A csoport vezetője elmondta, hogy mindannyian, akik részt vesznek a televíziós műsorok készítésében, szerzői a rádiós adásoknak és újságcikkeknek, kizárólag kedvtelésből foglalkoznak ezzel. Azért tanulnak meg hírt írni és anyagot vágni, mert nekik ez tetszik. A szegvári kábeltévé műsora egyre népszerűbb a faluban, a település lakói szinte számon tartják, ki volt már a tévében. Csorba Gyula úgy látja, az önkormányzat támogató magatartása egyértelműen arra utal, hogy a helyi nyilvánosságban értékelt és fontos szerepet tölt be a leendő Szegvár TV.