Korszerű főtér szabálysértőkkel
 A megyeháza előtti szakaszon bírságolnak a rendőrök

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-18 | Balázsi Irén

A szentesi főtér korszerűsítésével egyidejűleg lezárták a volt megyeháza előtti útszakaszt. Ennek kinyitását szorgalmazza Karikó-Tóth Tibor képviselő. A rendőrök mindaddig bírságolják a tilosban parkolókat, amíg az önkormányzat fenntartja az útzárat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Csak az önkormányzat oldhatja fel a tilalmat Fotó: Tésik Attila
Amikor átépítették a szentesi Kossuth teret, úgy alakították ki, hogy a volt megyeháza előtti szakaszt lezárták a közlekedők elől. A felújítást megelőzően a Kossuth utcáról még behajthattak oda az autósok, s parkolhattak az egykori megyeháza előtt is, vagy mehettek tovább a Kiss Bálint Református Általános Iskolánál lévő Hajdú Lajos utcán át a Tóth József utcára. A lezárt szakasz ugyanúgy díszburkolatot kapott, mint a főtér, ezzel megszűntek a megyeháza előtti parkolóhelyek is. Nem minden autós veszi figyelembe a változtatást, mert naponta látni a főutca felőli oldalon tilosban parkírozó gépjárműveket.

A képviselő-testület jobboldali frakciójának tagja, a református iskola igazgatója, Karikó-Tóth Tibor azt szeretné, ha a Kossuth térnél kinyitnák az utat. Úgy gondolja, hogy a burkolat elbírná a gépjárműforgalmat. Azzal is egyetértene, ha az utca kinyitása után csak egyirányú lenne ott a közlekedés. Nem javasolja a főtér kinyitását a Kossuth utca felé Czirok Jánosné, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának megbízott vezetője. Elmondása szerint eddig is több intézkedést hoztak a volt megyeháza melletti református iskola biztonságos megközelítése érdekében. A Tóth József utcán Megállni tilos! KRESZ-táblákat helyeztek ki.

Az iskolával szemközti játszóteret pedig szintén a képviselő kérésére megszüntették, és a helyén parkolót alakítottak ki. A szülők és a pedagógusok az út kinyitása nélkül is zökkenőmentesen közelíthetik meg az osztályvezető szerint az oktatási intézményt. Annál is inkább, mivel az épületnek nemcsak a főtér felől van kapuja, hanem több bejárata is nyitható-csukható. Egyébként pedig a közlekedők szempontjából nem lenne szerencsés feloldani az útzárat, mivel a főutcának a bíróság és a Petőfi utca közötti, amúgy is rövid szakaszán újabb balesetveszélyes kereszteződés alakulna ki.

Az önkormányzati utakon a forgalmi rendet a helyhatóság határozza meg, a rendőrségnek ebbe nincs beleszólási joga. Bottyán József főhadnagy, közlekedési osztályvezető azt mondta: mindaddig bírságolják a tiltott helyen parkoló autósokat, amíg az önkormányzat nem változtatja meg a rendelkezését. Ám ezt a rendőrség nem véleményezi, mert a helyhatóságnak szuverén joga a saját területén a közlekedés rendjének szabályozása.