Kúttisztítás közben találták meg a harangot
 Előkerült a szentesi világháborús emlékmű dísze

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-16 | Korom András

Egy Szentes környéki tanyában, a kút tisztításakor került elő az a harang, mely a szentesi második világháborús emlékműről tűnt el. Sokan azt hitték, hogy az emlékmű bővítésekor azt az alkotó szerelte le, s még nem tette vissza.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A kút mélyéről előkerült műalkotás, valamint Varga István és lánya. Jó szemük volt hozzá Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi Kishomokon élő Varga István a szentesi városházán tegnap senkit sem talált, aki tudott volna arról, hogy hiányzik-e a harang a Kurca-parton álló második világháborús emlékműről. Végül az egyik városházi dolgozó pattant kerékpárra, hogy elkarikázzon az emlékműig, majd visszatelefonáljon Kishomokra, hogy tényleg, a harang szőrén-szálán eltűnt. Varga István azonban megnyugtatta a köztisztviselőt, ne keressék a Máté István által készített műalkotást, az most már jó helyen van: előkerült.

– Szabó Mihály Szentes és Nagymágocs közt lévő, csicsatéri tanyájában jártunk a férjemmel, s ő vette észre, hogy egy harang van az asztal alatt – mesélte Tatár Istvánné. – A tanya tulajdonosa kérdésünkre elmesélte, hogy a fia elvállalta egy Szentes melletti tanya 22 méter mély kútjának kitisztítását, s a különféle belehajított tárgyak, kaszák és más eszközök kiszedése után, három méter mélyen az iszapban valami nagy fémtárgyra lelt. Az ötvenkilós harangot végül nagy nehezen hárman emelték ki, s ezután került végül a papa tanyájára, miután el sem tudták találni, vajon az honnét is hiányozhat. A fémgyűjtőknek pedig nem akarták eladni, pedig azok kilójáért 400 forintot is ajánlottak érte.

Tatárné szólt Varga Istvánnak, aki Vásárhely-Kishomokon nyáron haranglábat is avatott, nézze már meg ezt a furcsa, nyelvetlen harangot, melyen nem csak a II. világháborút jelző évszámok és egy felirat olvasható, hanem a felszerelését elősegítő két lyuk is tátong.

– Megkértem Návay Sándor szobrászművészt – vette át a szót Varga István. – Nézze már meg, mi is került elő a kút mélyéről. Ő pedig egyből megismerte, hogy ez Máté István csongrádi kollégája alkotása, s eredetileg a szentesi második világháborús emlékművet díszítette.

A történet innen már ismerős: Varga István addig hívogatta a szentesi önkormányzatot, míg ki nem derült, hogy ez a harang valóban onnét, a Liget bejáratától hiányzik. A műalkotásért már tegnap jelentkezett a szentesi önkormányzat munkatársa.