Hatszor töltött Bárány
 Fordulás után hengerelt a Szentes az Ybl ellen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-15 |

A férfi vízilabda OB I ötödik fordulójában a hét olimpiai bajnokkal felálló Domino 13 akciógólt szerezve kiütéses vereséget mért a Szegedre. A Szentes a fordulás előtt csak szenvedett, utána viszont sziporkázott az Ybl ellen.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szeged-Beton–Domino-BHSE 4–14 (0–4, 1–1, 2–6, 1–3)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés. Újszegedi sportuszoda, 400 néző. Vezette: Kiszelly, Kun.
Szeged: Barát – LEHMANN 1, VARGA P. 2, Molnár P., Pataki, Komlósi, Ágner 1. Csere: Munkácsy, Boros L., Éles. Edző: Gyöngyösi András.
Domino-BHSE: Gergely – Szívós, FODOR 1, BÁRÁNY 6, Kiss G. 1, Benedek 1, Vári. Cserék: BIROS 2, Kovács O., PAJÁN 3, dr. Molnár T., Cseh. Edző: Kovács István.
Gól – emberelőnyből: 5/1, ill. 2/1. Négyméteresből: –, ill. 1/0.

Nehéz akkor gólt szerezni, ha a kaput Gergely védi, Molnár Tamás pedig védekezik, a szegedi Ágnernek (labdával) egyszer ez mégis sikerült Fotó: Karnok Csaba
A kör közepén állok! – énekelte egykor az EDDA énekese, Pataki Attila. Ez a sláger, akár a vízilabda-bajnokság indulója is lehetne, hiszen a csapatok minden meccs előtt egy kört alkotnak a medencében; a csatakiáltás előtt. A szegedi oldalon Varga „Pepe", míg a másik oldalon, a világ egyik legjobbja, Benedek Tibor vezényelte a társakat, ők ketten tapostak a kör közepén.

Másfél perc után a szegedi szurkolók között mosolygós arcokat lehetett felfedezni. Ők Bárány Attiláért is szorítottak. Kedvese, az egykori Tisza-parti kajakos, Forrai Tímea és édesapja, Forrai „Gyurma", az ismert gyúró büszkén tekintett a vízre. A center ennyi idő alatt két gólt rámolt be Barát kapujába, így a BL-győztes villámrajtot vett.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy milyen fölényben volt a vendég alakulat, mint szegény Pataki Gergő, aki úgy pattant le Váriról, mintha kőfalnak ütközött volna. Bárány továbbra is a rokonoknak játszott, majd következett a friss apuka, Biros, akinek lövése után félő volt, hogy új hálót kell a kapura tenni, ugyanis a labda bombaként csapódott a felső sarokba. Ez volt az első negyed, a Honvéd-Express 4–0-al nyitott. És jött a mi Pistink, azaz a hetek óta bombaformában játszó Lehmann István.
A jövő centere

Bárány Attila furcsa helyzetben van. A Domino-BHSE centere hiába számít meghatározó vízilabdásnak a csapatában, a válogatotthoz nem igazán tud odaférni. Klasszis játékosok előzik meg. A szegedi meccs egyik hőse volt a játékos, hat akciógólt vágott Barát kapujába.

– Örülök neki, hogy jól ment a játék, főként úgy, hogy tudtam: a lelátón a családból sokan szorítanak nekem. Rengeteg minden Szegedhez köt, hiszen itt tanulok, feleségem itt született és sportolt, így sok időt töltök el a városban. Szeretném ezt a formát állandósítani, és akkor biztos, hogy a válogatottban is szerepet kapok. Nem vagyok türelmetlen, eljön még az én időm. 
Remekül fordult Pajánról, majd 5 méterről megszerezte a Beton első gólját. Csodaszép találat volt. Ezt a negyedet jól zárta a Beton, 1–5 volt az állás.

Nem nehéz kitalálni, hogy ki kezdte a gólgyártást a fordulást követően: Bárány ismét integethetett. Potyogtak a találatok rendesen. Biros egyszer egy olyan löketet engedett el, hogy labdája a kapu hátsó részéről az újszegedi sportcsarnokig pattant. „Les!" Reklamáltak a szurkolók. Történt: Molnár Tamás és Kiss Gergő úszott üresen kapura, az egykori szegedi játékos önzetlenül passzolt a válogatott társ elé, aki közelről nem hibázott. Fociban tényleg les lett volna, de a vízilabdában nincs ilyen szabály. Az utolsó negyed szegedi találattal indult. Fodor Rajmund szerezte, a Honvéd színeiben. Járt érte a taps, azért „Rajmi" nagy kedvenc még Szegeden. Jött a nap gólja: Varga „Pepe" szemtelenül ejtette át Gergelyt, aki hiába nyújtózkodott, a labda közvetlenül a képzeletbeli gólvonal mögött landolt.

A hátralévő időben Benedek és Molnár zseniális átadása után Paján is eredményes volt, így a végén fölényes, 14–4-es győzelmet aratott a bajnok. Az a csapat, amelynek a soraiban hét olimpiai bajnok szerepel. A világ egyik legjobb együttese. És ettől a gárdától nem szégyen vereséget szenvedni, még ilyen különbséggel sem.

Gyöngyösi András: – A szolnoki döntetlen alaposan megfogott bennünket, a lendületünk megtört. Ennél azért jobbra számítottam, tizenhárom akciógólt kaptunk, ez sok mindent elmond a játékunkról.

Legrand-Szentesi VK–Ybl 10–4 (0–0, 1–1, 4–1, 5–2)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés. Szentes, ligeti uszoda, 300 néző. Vezette: Juhász, Bors.
Szentes: Horváth T. – SOMOGYI 2, BERKI 2, Torday 1, Szénászky 1, Juhász Zs., Szebeni 1. Csere: Döbrössy, Szabó N., Kis I. 1, NÉMETH D. 2, Szabó T., Gábor. Edző: Vidumanszky László.
Ybl: Balogh – Hajós 1, Vogel, Rékasi, Szabó G., Kádár 1, Molnár Á. 1. Csere: Mód, Báthori 1, Szabó L., Müller, Tapasztó. Edző: Martinovics György.
Gól – emberelőnyből: 8/3, ill. 6/1. Négyméteresből: –, ill. 1/1.

Az OSC ellen pénteken aratott idegenbeli remek győzelem után a szentesi nézőközönség látványos játékot, na és természetesen könnyű, magabiztos győzelmet várt Szabó Nándoréktól a pont nélkül álló gyengécske Ybl csapatával szemben. Az volt az ember érzése, a hazaiak túlságosan is könnyedén vették a meccset, tudat alatt kicsit lebecsülték a riválist. Nagy hiba volt, mert bár a helyzeteket ezúttal kidolgozták, de azokat rendre ki is hagyták. A dekoncentrált játéknak az lett az eredménye, hogy a fordulásig mindössze Berki talált be a fővárosi kapuba, az is csak az egyenlítést eredményezte.
Vidumanszky edző nem kímélte a hangját, összeszedettebb, fegyelmezettebb, koncentráltabb játékot kért, vagy inkább követelt tanítványaitól. Így is történt, a folytatásban a fokozatosan elfáradó ellenfél már képtelen volt komolyabb ellenállást kifejteni. A teljesen megnyugodott hazaiak ekkor már látványos gólokkal szórakoztatták szurkolóikat, akik vastapssal köszönték meg a produkciót az újabb két pontot.

Vidumanszky László: – A fordulásig csak erőlködtünk, utána viszont már sziporkáztunk.

További eredmények: BVSC–Újpest 10–13, Eger–Szolnok 10–1, FTC–OSC 12–5, Neptun–Vasas 4–15.

A bajnokság állása

1. Eger 5 5 – – 55 – 17 10
2. FTC 5 5 – – 55 – 23 10
3. Domino 5 4 – 1 67 – 26 8
4. Vasas 5 4 – 1 52 – 29 8
5. Szeged 5 3 1 1 42 – 31 7
6. Újpest 5 3 – 2 43 – 32 6
7. Szentes 5 3 – 2 43 – 46 6
8. Szolnok 5 1 1 3 28 – 45 3
9. OSC 5 1 – 4 32 – 54 2
10. BVSC 5 – – 5 37 – 50 0
11. Ybl 5 – – 5 21 – 62 0
12. Neptun 5 – – 5 13 – 73 0

Ennek a hétnek a végén is dupla fordulót rendeznek a férfi vízilabda OB I-ben. A két megyei csapatunk közül lényegesen könnyebb helyzetben van a Legrand-Szentesi VK, amely pénteken Szolnokon, szombaton pedig az újonc Neptun otthonában ugrik a medencébe. Az évadot nagyszerűen kezdő, majd kissé visszaeső Szeged Beton VE pénteken a Vasas vendégszeretetét „élvezheti", aztán szombaton a százszázalékos Egert fogadja.


S. R.–Sz. L.