Sokba kerül a diéta
 A diabétesz világnapjára emlékeztek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-15 | Balázsi Irén

A fiatalokat várják a cukorbetegek egyesületébe, mert nekik még hosszú ideig lesz szükségük lelki támaszra. A diabétesz terjedésének megfékezéséhez Pogátsa Gábor professzor szerint nincs szükség konditermekre és sportpályákra.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A cukorbetegek tizenegy éve alakult szentesi egyesületének jó híre van az országban. Szerb János belgyógyász-diabetológus főorvos az elnöke a civil szervezetnek, amely lelki támaszt is ad a pácienseknek. A világnap alkalmából rendezett hétvégi ünnepségre neki köszönhetően annyian elmentek a Pankotai Agrár Rt. jó nagy ebédlőjébe, hogy majdnem kicsinek bizonyult a terem. Rakott kel, korpás zsömle és ásványvíz került az asztalra, hiszen a diéta orvosság a népbetegségnek számító kórra. Halász Mihályné alapító és vezetőségi tagja az egyesületnek, amelyről nagyon jó a véleménye. Azt mondja, hogy sok olyan orvosra lenne szükség, mint amilyen Szerb János. Neki köszönheti, hogy együtt tud élni a betegségével.

Halászné Éva nénit 1982-ben operálták, s utána magas lett a vérnyomása. Fél év elteltével kiderült, hogy cukorbeteg is. Előbb diétával próbálkozott, majd 18 esztendeig gyógyszert szedett. Több mint egy éve inzulint ad magának esténként. Amikor kiderült a betegsége, azon morfondírozott, hogyan kaphatta meg, hiszen sosem tartozott az édesszájúak közé. A családjában senki sem volt diabéteszes. Azt ellenben nem tagadja, hogy a gyümölcsöket mindig szerette.

Mindenesetre ő betartja a diétát, bár igaz, hogy nem olcsó. Nyáron még nincs gond, mert vannak zöldségek, de télen nem tudja megfizetni, aki egyedül él a nyugdíjából. Drágák a sovány húsok meg a halak is, pedig ezek hozzátartoznának a cukorbetegek étrendjéhez. Akárcsak a mozgás, amelyről azt mondja Éva néni: ő mindennap tornázik. A világnapi ünnepségről hiányolta a fiatalokat, pedig nekik még hosszú ideig jó szolgálatot tehetnek az egyesületi összejövetelek.

A negyvenkilenc éves Kalmár Ferencnél másfél éve mutatták ki, hogy cukorbeteg. A közétkeztetésben dolgozó férfit eléggé megviselte a felismerés, mert az édesapja is ettől a kórtól szenvedett. Komolyan veszi a diétát Kalmár Ferenc, mert számára ott volt az elrettentő példa. Pár hónap alatt le is adott nyolc-kilenc kilót. Úgy van vele: inkább a diéta, a tabletta, mint a láb vagy a látás elveszítése. A cigarettát viszont önszántából tette le már legalább hét éve.

A cukorbetegek többsége azonban, Szerb János főorvos szerint, nem veszi komolyan az állapotát. Új világ szindrómának nevezi a szakember a diabéteszt, amely ellen sok fronton folyik a harc. Ennek ellenére járványszerűen terjed a kór – véli Pogátsa Gábor professzor. Az utóbbi tíz év alatt 46 százalékkal emelkedett a cukorbetegek száma a világon. A népbetegség megfékezésére fontos a rendszeres mozgás, amelyhez nincs szükség konditeremre vagy sportpályára.