A kilencvenes évek undergroundjáról – Szentesen
 Középpontban a ''föld alattisok''

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-13 | Blahó Gabriella

A szentesi underground művészet egykori képviselői és alkotói ma újra egy csapattá szerveződtek. A Galéria Kávéházban e hétvégén egy kiállítás és rendezvénysorozat keretében idézik fel a közelmúlt hangulatát.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Koszta József Múzeum néprajzzal foglalkozó munkatársai úgy vélik, hogy az underground emlékei részét képezik a város kultúrtörténetének. Álláspontjuk korszerűségét bizonyítani felesleges, ugyanakkor szükség van arra, hogy a közéletben méltó helyet kapjon az elképzelés.

A nyolcvanas évek végétől a kilencvenes évek közepéig tartó folyamatban számtalan érdekes rendezvény volt a városban, ezt felvételek, plakátok, emléktárgyak tanúsítják. Akkoriban koncerteken, filmvetítéseken, irodalmi esteken, képzőművészeti kiállításokon és a legendás Tea Színház előadásain tölthette el szabadidején az underground iránt érdeklődő lelkes és kitartó helyi közönség.

Az Arató Mátyás, Bóta Csaba és Rakk László nevével fémjelzett csapat, mely szervezője volt a rendezvényeknek, ma újra összeállt. Elképzelésük szerint elsősorban Szentes és a környékbeli falvak fiataljai számára adnak lehetőséget a bemutatkozásra három napon át, de igyekeznek szentesi kötődésű előadókat is megnyerni az ügynek.

A kultúra értékes, de kevésbé populáris területének bemutatása jelenti a kihívást számukra, a kávéházban az élő zene hangulatát is meg akarják őrizni. Úgy vélik, hogy a következő hét végén megvalósuló underground rendezvény a város kultúrájának nem alternatívája, hanem a többi közművelődési intézmény által szervezett programok kiegészítője.

Szombaton háromtól VE-GA irodalmi teadélután lesz, hatkor Szamosközi Antal kiállítása nyílik meg, azután Szabó Sándor gitárművész és Plasmapress koncertje következik.