A szentesi Orosz Edit ápolási intézetbe készül
 A szegedi donor végül visszalépett

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-13 | Blahó Gabriella

A kisgyermekkora óta vese nélkül élő szentesi Orosz Edit várhatóan ápolási intézetbe kerül. Utolsó reménye az a szegedi asszony volt, aki fölajánlotta egyik szervét, a klinikára azonban végül nem ment el. A nagymágocsi kastélyotthon vezetője úgy nyilatkozott, megfelelő ellátást tudnak biztosítani Editnek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A nagymágocsi kastélyotthonban várják a szentesi beteget. Fotó: Blahó Gabriella.
Tizenegy éves korában betegedett meg a ma harmincesztendős szentesi Orosz Edit, akinek mindkét veséjét el kellett távolítani. Azóta vizeletkiválasztó szervek nélkül él a beteg, több alkalommal kapott új vesét, melyeket egyszer sem fogadott be a szervezete. Az elmúlt hetekben végső reményében lapunkhoz fordult segítségért: hátha jelentkezik donor. Cikkünk nyomán szerkesztőségünket felkereste egy szegedi asszony, aki közölte: szabad akaratából és ellenszolgáltatás nélkül felajánlja Editnek egyik veséjét, aláveti magát a szükéges vizsgálatoknak. A szegedi klinika vezetői, egyedi esetként kezelve az ügyet, úgy döntöttek, jogi biztosíték ellenében elvégzik a transzplantációt, ha egészségügyi szempontból megfelelő a donor. Ám a nő végül nem ment el a klinikára.

Edit két hónapja szerencsétlen módon elesett, combcsonttörését azóta újra operálták a szentesi kórházban, melynek intenzív osztályán fekszik most. Dr. Berki Sándor főorvos, aki a műtétet elvégezte, a gyógyulásban bízik, ám erre kevés esélyt lát. A szentesi beteg közel ötvenféle gyógyszert kénytelen szedni, az anyagcserezavarból adódó problémák miatt. A hepatitis C vírussal fertőződött páciens nagyon sajnálja, hogy a veseátültetés elmaradt, és most keresi a lehetőséget arra, hogy azért minél teljesebb életet élhessen. Az operációt követően a krónikus belgyógyászaton vagy az ápolási osztályon kaphatna helyet, azonban szeretné elhagyni a kórházat. Mint mondta, mindenképpen tolószékre lesz szüksége, melyet szentesi otthonában biztosan nem tud majd használni, hiszen a család anyagi helyzete nem teszi lehetővé a lakás átalakítását. Úgy tudja, a szentesi gondozási központba nem mehet. Szebellédi Anna, az intézmény vezetője elmondta lapunknak, hogy a központ idősek átmeneti otthona, jogszabály tiltja az Edithez hasonló állapotú betegek ellátását az ilyen intézményben.

A nagymágocsi kastélyotthon vezetője, Joó Károlyné úgy nyilatkozott: várják a jelentkezését. Szociális és egészségügyi körülményei indokolttá teszik elhelyezését, de ahhoz, hogy a konkrét esetről szakmai állásfoglalás születhessen, Edit családjának be kell nyújtania az igénylést. Mint kiderült, a kastélyban ápolnak hozzá hasonló betegeket, akik hetente több alkalommal járnak művesekezelésekre. Erre Editnek a jövőben is szüksége lesz.