Gúzsba kötik az intézményeket
 A szociális munka napja Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-12 | Balázsi Irén

A szociális ágazat dolgozói kiéghetnek az évek során, ezért saját magukkal is kell foglalkozniuk, nem csak a rászorulókkal. A szociális munka napja alkalmából tegnap tartott szentesi tanácskozáson elhangzott: a gúzsba kötött intézményeknek sokat segíthetnek a civil szervezetek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A megyei önkormányzat szentesi pszichiátriai ápolóotthona programsorozatot rendezett a szociális munka napja alkalmából. A vetélkedőkkel és szórakoztató műsorokkal színesített kétnapos találkozóra a megye minden településéről érkeztek az ágazat dolgozói. A szakma helyzetét latolgatva Ágoston Magdolna főiskolai adjunktus elmondta: a különböző jogszabályok gúzsba kötik a szociális intézményeket, amelyeknek a civil szervezetek tudnak segíteni. Jelentős változás, hogy a szociális munkát már szakmának tekintik. Az intézmények dolgozóinak az érdekvédelme viszont még nem felel meg az elvárásoknak. Ezen segíthet, ha megszületik a kamarai törvény. Ettől azt várják, hogy a szociális területet szakmai szempontok alapján ellenőrizzék a hatósági kontroll helyett. Az ágazatban olyan kis dolgoknak kénytelenek örülni, hogy jutott pénz az épület tetejének megjavíttatására, vagy például valamelyik ápoltjuknak kevesebb gyógyszerre van szüksége.

Polgármesteri jutalom

A hagyományoknak megfelelően ünnepségen köszöntötték tegnap Szentesen, a központi konyha ebédlőjében a szociális munkásokat. Az önkormányzati intézmények 120 dolgozója volt hivatalos a rendezvényre, ahol Szirbik Imre polgármester méltatta a rászorulók érdekében végzett tevékenységüket. A város vezetője egy szabadnapot is adott a közalkalmazottaknak, akik maguk döntik el, mikor élnek a felkínált lehetőséggel.  

Az intézmények dolgozói pszichés terhelésnek vannak kitéve, ezért az idők múlásával kiégnek. Fügi Sarolta pszichiáter úgy fogalmazott: nem tudja, hogy a púpos tevére hány púpot lehet még tenni. A szocális ágazat munkatársainak azt javasolta, hogy az ellátottak problémáit velük együttműködve kell megoldani, nem pedig helyettük. A szakember szerint az önsegítő csoportoknak van jövőjük, a névtelen alkoholisták akciója például azért hiteles, mert a résztvevők maguk is megjárták a poklok poklát.