Decemberben döntenek a hárommillió forintról
 Nagytőke csak akkor fizet, ha pénzt kap

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-11 | Bakos András

December 9-én dől el, kap-e Nagytőke önkormányzata hárommillió forintot az ivóvízhálózat tisztításának költségeire. A munkát már elvégezték. Bár a faluban úgy vélik, a szolgáltató is felelős azért, mennyire tiszta a csapból folyó víz, a békesség kedvéért fizetni fognak – majd ha tudnak. A cég nem szabott határidőt az önkormányzatnak, részletfizetésbe is belemenne.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nagytőkei életkép: a víz már tiszta, az önkormányzatnál mégsem örülnek Fotó: Tésik Attila
Csak akkor tudja kifizetni Nagytőke önkormányzata az ivóvízhálózat tisztításáért járó hárommillió forintot, ha lesz pénze rá. A községben a pszeudomonas aeroginosa nevű baktérium miatt kellett kitisztíttatni a vezetékeket, a munka költségét a Hydra Kft. számlázta a szolgáltatónak, a Szentes-Víz Kft.-nek, az pedig továbbszámlázta az önkormányzatnak. A cég műszaki vezetője, Ikládi András azt mondta, a községgel kötött szolgáltatási szerződés világosan leírja, hogy rendkívüli esetekben az önkormányzatot terhelik a költségek. Nagytőkén a vízmű villanyszámláját és a karbantartás költségeit is a falu állja a szerződés szerint, csak így nyílt lehetőség arra, hogy a víz olcsó maradjon; olcsóbb, mint Szentesen. Egyébként is, a helyi szolgáltatás nem nagy üzlet a kft.-nek, a céljuk csak a nullszaldó lehet hosszú ideje. Nem szabtak fizetési határidőt az önkormányzatnak, nem akarják sürgősen behajtani a tartozást, tudomásul vették, hogy a falu nem tud egyik pillanatról a másikra ekkora összeget előteremteni. Részletfizetésre is van lehetőség, s csak a megegyezéstől függ, mikor utalja át a pénzt a község.

Nagytőkén viszont arra emlékeztettek, a helyhatóság már többször is állta a vezeték javításának költségeit, és a szolgáltató is felelős a csapból folyó víz minőségéért. Ugyanakkor Staberecz Ferenc polgármester lapunknak elmondta: a békesség érdekében fizetni fognak. Mivel azonban a községnek nincs hárommillió forintja tartalékban, a megyei területfejlesztési tanácshoz fordultak segítségért.

A tanácsnak minden évben el kell különítenie egy adott összeget a váratlan esetekre. Ez az alap idén ötvenmillió forint. Ez azt jelenti, Nagytőkének van esélye arra, hogy kérelmét pozitívan bírálják el, s meg is kapja a hárommilliót – tudtuk meg Bihari Istvántól, a Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács munkaszervezetének vezetőjétől.

A tanács december 9-én tartja legközelebbi ülését, akkor születik döntés a nagytőkei kérelemről is.