Csak kilenc dolgozót küldtek el
 Nem helyez át gépsorokat Temesvárra a szentesi Legrand

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-11 | Balázsi Irén

Nem azért bocsátottak el dolgozókat a Legrand Magyarország Rt.-től Szentesen, mert Romániában alvállalkozót foglalkoztat jövőre a francia multinacionális csoport. Nem telepítenek át gépsorokat sem Temesvárra.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nők a szerelőasztal körül a Legrand Magyarország Rt.-nél Fotó: Tésik Attila
A szentesi Kontavill Rt.-t 1992-ben privatizálta a francia Legrand-csoport, s akkoriban ezer dolgozót foglalkoztatott a cég. Most mintegy 500 alkalmazottja van a Legrand Magyarország Rt.-nek, amely ezen túlmenően még 180 alvállalkozónak ad megbízást. Károlyi László vezérigazgató megerősítette lapunk értesülését, miszerint dolgozóktól váltak meg a közelmúltban. Kilenc személyt bocsátottak el, közülük csak ötöt a gyártásból. Az unióba való belépésünk óta például a vámoltatással kapcsolatos feladataik a tizedére csökkentek, ezért nincs szükség ilyen munkakörre.

A vállalatcsoporton belül a szentesi gyár a kis- és közepes sorozatú termékek gyártásáért felelős. Ez azt jelenti, hogy míg régebben egy-egy gyártmányuk vagy 30 évig volt forgalomban, most 5-6 esztendő alatt cserélődnek a termékcsaládok.

Öt-év után új árukat kezdenek gyártani, ez a dolgozók „mozgatásával" jár. A vezérigazgató elismeri: a legszerencsésebb az lenne, ha ugyanaz a tíz dolgozó látna neki az új termék előállításának. A Legrand-csoport már öt évvel ezelőtt eldöntötte, hogy bizonyos tevékenységeket megszüntet majd. Ilyen például a galvánüzem is, amelyről elképzelhető, hogy alvállalkozásba adják. Ez jövőre érintheti a szentesi gyárat is. Lapunk kérdésére, miszerint az idén küldenek-e még el dolgozókat, azt válaszolta Károlyi László, hogy nem terveznek ilyet.

A szentesi céget a tulajdonos hosszú távon meg akarja tartani, sőt a fejlesztését is tervezi annak érdekében, hogy maximálisan kihasználják a meglévő telephelyet. Ugyanakkor ha a régióban olyan kapacitást talál a francia tulajdonos, ahol versenyképesen állítható elő egy-egy termékcsalád, akkor azt a tevékenységet kihelyezi oda. Így Kunszentmártonban tizenöt személyt foglalkoztat majd a Legrand-csoport egy új gyártmány előállításához. Ezt a terméket különben eddig más országban készítették.

Igaznak bizonyul az a korábbi híresztelés is, miszerint a Legrand Romániában is alvállalkozót tervez foglalkoztatni ugyanúgy, mint Kunszentmártonban. Károlyi László elmondása szerint Temesváron 35 személyt alkalmaznak majd jövőre egy olcsó szerelvénycsalád gyártására. Nem a szentesi Legrand Rt.-től veszik el ezt a munkát, mint ahogyan a kunszentmártonit sem, hiszen mindkettő új fejlesztés. A vezérigazgató elmondása szerint a Legrand francia központjában a döntések meghozatalakor nemcsak a meglévő telephelyeikben gondolkodnak, hanem gazdasági szempontok alapján kihelyezik a gyártást partnerekhez.