Mégis lesz Szentesen emléktorony
 Szegeden kapott építési engedélyt Csete György

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-10 | Balázsi Irén

Megkapta az engedélyt a szegedi városházán a szentesi Lakos József Baráti Társaság Csete György ökumenikus kápolnájának felépítésére. A Kossuth-díjas építész szerint ha sikerül megvalósítani a tervét, akkor Szentest búcsújáró városnak tekintik majd világszerte.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Közadakozásból felépülhet az ökumenikus kápolna ezen a helyen, a Somogyi Béla és a Daru utca találkozásánál Fotó: Tésik Attila
Csaknem két éve tart a huzavona a Lakos József Baráti Társaság és a hatóságok között Csete György emléktornyának megvalósítása érdekében. A szentesi születésű Kossuth-díjas építész felajánlotta az 1946-ban meggyilkolt rendőrkapitány nevét viselő civil szervezetnek, hogy ökumenikus kápolnát tervez a terror áldozatainak emlékére a városban. Bencsik István Kossuth-díjas szobrászművésszel el is készítették a torony tervét, amelyet a Somogyi Béla és a Daru utca találkozásánál lévő kis térre álmodtak meg. Mint arról beszámoltunk, felállítottak ott egy feszületet, azt meg is szentelték a katolikus és a református egyház papjai. Csakhogy a keresztet néhányan kettétörték és meggyalázták, őket azóta megtalálta a rendőrség. A kegyeletsértés nem tántorította el a terv megvalósításától a baráti társaság ügyvivőjét, Imre Károlyt és Csete Györgyöt sem. Inkább az bántotta őket, hogy Szentesen nem adták ki a hatóság az engedélyt a torony felépítésére.

Később aztán kiderült: mivel az önkormányzaté a Somogyi Béla és a Daru utca kereszteződésénél lévő terület, így a helyhatóság nem jogosult az engedélyeztetési eljárást lefolytatni. Ezért került Szeged polgármesteri hivatalához Csete György építési-műszaki tervdokumentációja. Imre Károly a minap kapta kézhez az engedélyt, amelyet Mózes Ervin szegedi jegyző felhatalmazása alapján készített az építési iroda helyettes vezetője, Pappné Tombácz Ildikó. Ezen a héten azonban még érkezhet fellebbezés a határozat ellen. A Lakos József Baráti Társaság ügyvivője úgy tudja: egy építési engedély két évig érvényes. Ha addig legalább az alapozását el tudják végeztetni az emléktoronynak, akkor az engedélyt meghosszabbíthatják. Erre azért lehet szükségük, mert a kápolna közadakozásból készül, s nem kevés pénzt kell összegyűjteniük.

– A bürokrácia kisiklató törekvései kudarcot vallottak – mondta lapunknak Csete György annak kapcsán, hogy Szegeden végül csak megadták az építési engedélyt. Az építész bevallása szerint már szégyellte magát Bencsik István szobrászművész előtt, aki a huzavona miatt azt gondolhatta, hogy hiába tervezte meg a torony tetejére az összekulcsolt kezet. A Kossuth-díjas építésznek különben egyetlen alkotása sincs szülővárosában. Most ellenben bizakodik, hogy a jó érzésű emberek – határainkon belül és kívül – támogatni fogják anyagiakkal az emléktorony megvalósítását. Ha sikerül, szerinte búcsújáró helynek tekintik majd Szentest szerte a világban.