Szegedi pólósuliban az UTE
 Olimpiai bajnokok rendeztek gólfesztivált a ligeti uszodában

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-08 | Szélpál László

A férfi vízilabda OB I harmadik fordulójában a Szeged Beton közönségszórakoztató, nagyszerű játékkal kiütéses vereséget mért ősi riválisára, az Újpestre. Az immár európai Szuperkupa-győzelemmel is büszkélkedő Domino Szentesről távozott két ponttal gazdagabban.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Szeged bekkje, Komlósi válogatott formában játszott az Újpest ellen Fotó: Gyenes Kálmán
Szeged Beton–Újpest
9–4 (2–0, 3–1, 3–1, 1–2)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés. Újszegedi sportuszoda, 200 néző. Vezette: Kiszelly, Vojvoda.
Szeged: BARÁT – LEHMANN 2, VARGA P. 2, Boros, KOMLÓSI 3, Éles 1, Ágner. Csere: Pataki, Munkácsy 1. Edző: Gyöngyösi András.
Újpest: Áts – Benczur, KOVÁCS R. 2, Dávid, Zoufal, Suti, Ferkó 1. Csere: Deme, Debreczeni, Kéri 1, Fábry, Hangody, Máthé, Gárdonyi (kapus). Edző: Petrovics Mátyás.
Gól – emberelőnyből: 4/4, ill. 5/2. Négyméteresből: –, ill. 1/0.

Nem a legjobb előjelekkel várta a meccs kezdetét a Szeged. Tóth László után Molnár Péter is kidőlt a sorból, a rutinos pólós lázzal járó vírusos influenzával nyomta az ágyat. „Ennek ellenére, ha jól játszunk, itthon tarthatjuk mind a két pontot" – mondta Gyöngyösi András, a Szeged edzője. Arról nem is beszélve, hogy a Betonnak tartozása is volt az Újpest felé, ugyanis még élénken élt a hazaiak emlékezetében a szeptember végi Magyar Kupa-csoportmeccs, melyen a lilák 7–4-re győztek, ráadásul az újszegedi sportuszodában.

A határtalan lelkesedéssel harcoló házigazdák már az első percektől kezdve sziporkáztak. Az első góljukra (Lehmann) közel négy percet kellett várni, de utána a következő támadásból is betaláltak: Komlósi jó 10 méterről mattolta Átsot, 2–0. Szenzációsan védekezett a Beton, Barát őrületbe kergette a vendégeket, még Suti négyméteresét is hárította. A második negyedben hathetes kényszerpihenőt követően Pataki Gergő ismét vízbe szállt, sőt: kiállítást is kiharcolt. Nem volt gyenge pont a Szegedben, sorozatban jöttek a gólok, de még milyenek! Előbb Varga P., majd Munkácsy is a bal felsőbe bombázta a labdát, 4–0. Szárnyaltak a hazaiak, még Kovács R. szépítő találata sem szegte a harci kedvüket, bizonyítva ezt Éles léc alá küldött labdája, 5–1.

– Nagyon jól játszunk, kiválóan lövik át a fiúk az Újpest zónáját. Bár négy góllal vezetünk, azért még mindig ideges vagyok. Vége lehetne már... – nyilatkozta forduláskor a Szeged elnöke, Körtvélyessy Péter.

Kár volt a klub első emberének a körmét rágni, mert a betonosok a térfélcsere után is ott folytatták, ahol előtte abbahagyták. Komlósi, Lehmann, majd ismét Komlósi tesztelte a háló állagát, 8–1. Régen látott kiváló lövőformáról árulkodtak ezek a hatalmas erővel és mérhetetlenül pontosan eleresztett labdák. Nyugodtan hátradőlhetett volna székében Gyöngyösi edző, ő mégis űzte, hajtotta tanítványait. A kilencedik hazai találat Varga Péter nevéhez fűződött (jó 8 m-ről vágta a labdát a kapuba a kapitány), és ekkor, a záró hét perc második felétől kezdve már együtt ünnepelt a csapat a közönséggel. Már senkit sem érdekelt, hogy a találkozó végén az Újpest kihasznált két előnyt, 9–4.

A Vuliagmeni a LEN-kupa ellenfél

Tegnap délben Budapesten tartották a férfi vízilabda LEN-kupa nyolcaddöntőjének sorsolását. Az egyenes kiesésű párharcban a görög Vuliagmeni együttesével került szembe a Szeged Beton VE. Az első összecsapást november 27-én vagy 28-án az újszegedi sportuszodában rendezik, az athéni visszavágóra december 11-én vagy 12-én kerül sor.

– A két magyar vetélytársat, a Fradit és az Újpestet mindenféleképpen szerettük volna elkerülni, ez sikerült. Jó csapat a Vuliagmeni, de nem verhetetlen, tudomásom szerint a legutóbbi évadhoz képest meggyengült. Ott lehetünk a nyolc között – bizakodott a sorsolási procedúrát a helyszínen végigizguló Juhász György, a Szeged Beton VE szakosztály-igazgatója.

A további párosítás: Camoli (olasz)–Újpest, FTC–Dinamo Moszkva (orosz), Savona (olasz)–Jadran Split (horvát), Kazany (orosz)–Marseille (francia), Mataró (spanyol)–Panioniosz (görög), Patrasz (görög)–Kotor (szerb-montenegrói), Medvescak Zagreb (horvát)–Partizan Beograd (szerb-montenegrói).  

– A most mutatott teljesítmény már nyár óta benne volt a gárdában – mondta boldogan a meccs lefújását követően a házigazdák egyik legjobbja, Komlósi Péter. – A védekezésünk összehangolt volt, a fiúk segítsége is kellett, hogy ilyen jól menjen a bekkelés. Külön öröm számomra, hogy támadásban is elsült néhányszor a kezem.

Gyöngyösi András: – Végre felszabadultan pólóztunk, a védekezést csodálatosan oldották meg a srácok. Külön ki szeretném emelni Komlósi teljesítményét, aki válogatott szinten játszott.

Legrand-Szentesi VK–Domino-BHSE 8–17 (3–3, 1–5, 4–3, 0–6)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés. Szentes, ligeti uszoda, 400 néző. Vezette: Bors, Molnár P.
Szentes: Horváth T. – Somogyi, Berki, TORDAY 3, Szénászky, Juhász Zs. 1, Szebeni 1. Csere: Döbrössy, Kis I. 1, Józsa, Szabó T., Németh D., SZABÓ N. 2. Edző: Vidumanszky László.
Domino: Gergely – SZÍVÓS 2, Fodor, Bárány 2, KISS G., BENEDEK 4, Vári 1. Csere: Kovács O., Tóth M. 2, Paján 2, Szécsi D., BIROS 4. Edző: Kovács István.
Gól – emberelőnyből: 6/3, ill. 9/4. Négyméteresből: –, ill. 1/1.

A spanyol CN Barcelona ellenében szombaton európai Szuperkupát nyerő Domino-BHSE az ország összes uszodájában szívesen látott vendég. Természetesen ez igaz a ligetire is. Megtelt a sátor, elvégre nem mindennap pólózik olyan együttes Szentesen, amelyben csak úgy hemzsegnek az olimpiai bajnokok. A Honvéd játékosai ebben az esztendőben igencsak kitettek magukért: megnyerték a bajnokságot, az Euroligát, a Szuperkupát, a válogatottak a Világligát és persze az athéni olimpiát. Félelmetes lista, ezt csinálja valaki utánuk!

A világklasszisok aztán meglepve tapasztalták, hogy a szentesi legények nem tisztelve semmilyen rangot, eredményt, kihozták döntetlenre az első negyedet. Juhász Zsolt szerezte meg a vezetést, ekkor jegyezte meg egy néző: „Most kellene lefújni a meccset..." Hát igen, jó lett volna. A második hét percben ugyanis a Domino nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt, leginkább a gyors leúszásokkal nem tudott mit kezdeni a Legrand, 4–8.

A fordulást követően csodát láthattak a szentesi nézők. Elképzelhető, hogy visszavett az iramból a címvédő, de akkor is óriási teljesítmény egy ilyen gárda ellen negyedet nyerni. Már pedig végrehajtotta ezt a bravúrt a Szentes. Nem tűrhette ezt a Honvéd, a záró hét percben hatgólos elégtételt vett Berkiéken.

Vidumanszky László: – Az első három negyedben jól küzdöttünk, remekül tartottuk magunkat. Kár volt a befejezésért.

További eredmények: Brendon ZF-Eger–Teva-Vasasplaket 10–8, BVSC–OSC 8–10, Ybl–Szolnoki VSC 7–14, Neptun–Betonút-FTC 5–15.

A bajnokság állása

1. FTC 3 3 – – 39 – 15 6
2. Szeged 3 3 – – 32 – 11 6
3. Eger 3 3 – – 35 – 16 6
4. Újpest 3 2 – 1 27 – 18 4
5. Vasas 3 2 – 1 29 – 21 4
6. Domino 2 1 – 1 20 – 13 2
7. Szentes 2 1 – 1 15 – 18 2
8. Szolnok 3 1 – 2 21 – 29 2
9. OSC 3 1 – 2 20 – 32 2
10. BVSC 3 – – 3 23 – 29 0
11. Ybl 3 – – 3 17 – 42 0
12. Neptun 3 – – 3 8 – 42 0