Aggódnak a paprikatermesztők
 Drágább lehet az öntözés Mindszenten

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-08 | T. A.

Attól tartanak a mindszenti paprikatermesztők, hogy az öntözővíz árának esetleges növelését már nem tudják kigazdálkodni. A szentesi vízgazdálkodási társulattól megtudtuk, ha a nagyobb gazdaságok, így a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Rt. nem tart igényt az öntözővízre, akkor kompenzálásként lehet, hogy emelni fogják az árat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Huszonöt év után kénytelen lesz felhagyni a pritaminpaprika termesztésével a mindszenti Gémes család, ha a szentesi vízgazdálkodási társulat felemeli az öntözővíz díját. A gazdálkodó família az idén egy hold után mintegy 30 ezer forintot fizetett a locsolóvízért. Ez az összeg azonban jelentősen megnőhet majd, a többletköltséget viszont Gémes Ferencné szerint már nem tudják kifizetni.

– Évek óta így is veszteségesen működik a gazdaságunk, mert a feldolgozott paprika kilóját csupán 100-120 forintért tudjuk értékesíteni – magyarázta Gémes Ferencné. – Annak idején több holdon is termesztettük a pritamint, de az alacsony ár miatt csökkentenünk kellett a termőterület nagyságát. Ha még az öntözővíz ára is felmegy, akkor nem tudom, hogy alakul a további sorsunk, szerintem be kell fejeznünk a paprikatermesztést – tette hozzá az asszony.

Persze Mindszenten nem csak ez az egy család kerülne nehéz helyzetbe az áremelés miatt. A kisvárosban ugyanis 34 gazdálkodónak jelent megélhetést a mezőgazdaság ezen ága.

– Nagyon át kell gondolni, hogy az esetleges árnövekedés után megéri-e a jövőben is foglalkozni a paprikával – mondta Kaczor István, a mindszenti termesztők képviselője. Szerinte hiába van a gazdálkodók zsebében biztos szerződés az értékesítésre, ha ily módon mégis bizonytalanná válik a jövőjük.

A szentesi vízgazdálkodási társulat azért gondolkozik az árnövelésen, mert az eddig nagyobb vízmennyiségre igényt tartó vásárhelyi Hód-Mezőgazda Rt. tulajdonosváltásával még nem tisztázódott, hogy a cég továbbra is kéri-e az évi 1-1,5 millió köbméter vizet. Csatlós Péter, a szentesi társulás igazgatója elmondta, természetesen a jövőben is biztosítják a mindszenti gazdálkodóknak a locsoláshoz szükséges mennyiséget, azonban ez éves szinten csak mintegy 100 ezer köbmétert jelent. Az ezért fizetett díj pedig – köbméterenként 100 forint – a nagyobb megrendelő esetleges kiesésével nem fedezik a szolgáltatás költségét. Csak a szivattyúzás ugyanis havonta mintegy 260 ezer forintba kerül a társulásnak. Az árkiesést pedig kompenzálni kell, s ez érintheti a kisebb területen termesztők pénztárcáját.

A megoldás érdekében a mindszenti képviselők már lobbiztak a Hód-Mezőgazdánál. Antal Gábor, a részvénytársaság vezérigazgatója egyelőre annyit felelt kérdésünkre, amennyiben szükségük lesz az öntözővízre, igénylik majd a szolgáltatótól.