Szentes kilépett a Bursa Hungaricából

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-08 | Balázsi Irén

Négymillió forintot osztott ki a szentesi önkormányzat a felsőfokú oktatási intézmények nappali tagozatos hallgatóinak. A szombati ünnepségen 126 fiatal kapott városi ösztöndíjat tanulmányai folytatásához.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Korábban a szentesi önkormányzat is csatlakozott a Bursa Hungarica elnevezésű ösztöndíjrendszerhez. Akkor a város kétmillió forintot különített el költségvetésében a rossz anyagi körülmények között élő egyetemisták és főiskolások tanulmányainak támogatására. Ám ezzel nem segítették a fiatalokat, mert valójában nem ők kapták meg a nekik szociális alapon járó összeget, hanem a felsőfokú oktatási intézmények.

A gyakorlat ugyanis az volt, hogy az egyetemeken és a főiskolákon az ottani ösztöndíjak megállapításakor az önkormányzattól kiutalt támogatást jövedelemként vették figyelembe, így kevesebb pénzt ítéltek meg a hallgatóknak. A szentesi képviselő-testület ezért úgy határozott: kilép a Bursa Hungaricából. Szűcs Lajos alpolgármester szerint azért döntöttek így, hogy ne a felsőfokú oktatási intézményeket támogassák, hanem a diákokat.

A városi ösztöndíjat egyszeri támogatásként ítélik meg a főiskolásoknak, egyetemistáknak. Anyagi helyzetük függvényében 15 ezer és 30 ezer forint közötti összeget vehetnek át minden évben a rászorulók. Az ösztöndíjat 126 fiatal kapta meg a könyvtárban rendezett ünnepségen szombaton, nyolcvan százalékuk a maximális támogatást vehette át. Szirbik Imre polgármester a korábbi kétmillió forint helyett négymilliós keretet adhatott át a város nevében a hallgatóknak, akiktől azt kérte: minél többet próbáljanak megszerezni a tudomány legkorszerűbb ismereteiből.

Mata István a kecskeméti gépipari főiskola elsőéves hallgatója. A fiatalember örült a pénznek, amit albérletre költ majd. Tanulmányai befejeztével szeretne visszatérni Szentesre, mint mondta: valószínűleg szerződéses katonaként szolgál majd. Portis Éva másodéves a szolnoki kereskedelmi főiskolán. Hárman vannak testvérek, az édesanyja egyedül neveli őket. Nagy segítséget jelent számára a város ösztöndíja, amely jól jön tanulmányaihoz. Szakmai gyakorlatát a Legrand Rt.-nél szeretné tölteni.

Murányi Ágnes pedig azt mondta: egyetért vele, hogy az önkormányzat kilépett a Bursa Hungaricából, mert így jobban járnak. A kecskeméti tanítóképző hallgatója most egy összegben kapott 30 ezer forintot. Lesz helye, mert nyelvvizsgára készül. Ági a Kossuth utcai óvodába járt, s ott szeretne majd óvodapedagógusként dolgozni.