Honfoglalás lesz a szentesi megyeházán
 A múltat kutató muzeológusok a jövőt tervezik

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-06 | Balázsi Irén

Elkezdődött a volt szentesi megyeháza felújítása, miközben a muzeológusok már új kiállításokkal készülnek a költözésre.

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A lepusztult, volt megyeházán a 21. század múzeuma kap helyet Fotó: Tésik Attila
Az ország egyik legszebb múzeuma lesz a szentesi – állítja Vörös Gabriella, a megyei múzeumi szervezet igazgatója. A város valójában egy új múzeumot kap a lepusztult egykori megyeháza felújításával. A szakma megbecsülését jelzi, hogy mintegy 800 millió forint állami támogatást kapott a szentesi önkormányzat az épület rendbehozatalára. A Délépítő Rt. már hozzákezdett a kivitelezéshez, hogy 2005 októberében átadja a terepet a Koszta József Múzeum munkatársainak a „honfoglaláshoz". A látogatók előtt pedig 2006. január 22-én, a magyar kultúra napján nyílik meg új helyén a több mint száz éve alapított múzeum.

Már elkészítette Vigh László főrestaurátor a kiállítások látványtervét. A mostani ligeti épületből csak a Koszta-terembeli tárlatot költöztetik át a megyeháza emeletére, ám oda már a művész olyan festményeit is elhozzák majd a Nemzeti Galériából, a szegedi és a vásárhelyi
Tárlatrendezés a ligetben

A Koszta József Múzeum ligeti épületében már a megyeházára tervezett új kiállításokat készítik elő a szakemberek – mondta Szabó János József igazgató. Ezekre a munkálatokra viszont üres helyiségre van szükségük, így az Oppidum 425 – A mezővárostól a vásárvárosig című történeti tárlat csak november 15-éig látogatható. Továbbra is megtekinthetik ellenben az érdeklődők Koszta József festményeit, valamint a Szentesi népélet és a Keleti eredetű népek hagyatéka című kiállítást. Sőt november 12-én még új időszaki tárlat is nyílik a ligeti épületben Szentes underground címmel, amely a Kurca-parti település 1990-es évekbeli ifjúsági szubkultúráiba nyújt betekintést.  
múzeumból, amelyeket még nem láthatott a szentesi közönség. A lokálpatrióták bizonyára örülnek majd a várostörténeti kiállításnak is, amelyet Labádi Lajos, a helyi levéltár igazgatója rendez. Nyílik továbbá egy új néprajzi tárlat is Mód László néprajzkutató-muzeológus szakmai irányításával.

Vörös Gabriella elmondása szerint egy olyan meglepetéssel is készülnek, ami méltó lesz a múzeum avatási ünnepségére. Kialakítanak az épületben egy szentesi alkotók képeivel díszített tanácskozótermet is, amelyet közösen használ majd az önkormányzat és a múzeum.

A látogatók fogadására szolgáló terek megfelelnek a 21. század követelményeinek. Azt mondja az igazgatónő: számukra első a közönség. Ennek érdekében a megyei múzeumi szervezet munkatársai minden segítséget megadnak a szentesi kollégáiknak a zökkenőmentes átköltözéshez. Az új helyen egyébként azt tervezik, hogy délelőtt 10-től 17 óráig fogadják a tárlatlátogatókat hétfő kivételével mindennap az eddigi, csak délutáni nyitva tartás helyett.