Mindig a leggyengébb láncszem szakad
 A csongrádi mentősök nem nyilatkozhatnak

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-06 | Bálint Gyula György

Csongrádnak az az érdeke, hogy a mentőállomáson dolgozók is szabadságra mehessenek. De úgy, hogy az az ellátásban ne érződjön – véli a város alpolgármestere. A szolgálatnál e héten úgy próbálták kiadni a szabadságokat, hogy az irányítást Szentesre költöztették volna. A helyi tiltakozás nyomán azonban rögtön helyreállt a régi rend. A városban úgy tartják, a bajt nem szabad elfödni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Simon Marianna (balról) a csongrádi állomás udvarán. Megpróbálták kiadni a szabadságot Illusztráció: Tésik Attila
Péntek délután kettő és három óra között fölhívtuk az OMSZ csongrádi mentőállomását, s megkérdeztük: van-e valamilyen gond, probléma a szolgálat ellátásában. Az ügyeletes higgadtan közölte: „uram, én nem adhatok fölvilágosítást!" Pedig tegnapi cikkünk előtt és után is jó néhány hívást kaphattak a szolgálat munkatársai, akik most nem tudtak szabadságra menni.

A csongrádi polgármesteri hivatal tegnap három helyre küldte el az önkormányzat állásfoglalását, melyben tiltakoznak az ellen, hogy a mentőszolgálatot szabadságolás esetén Szentesről irányítsák. A három címzett: az egészségügyi minisztérium, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója és a megyei mentőszervezet vezetője.

Somogyi Árpád, Csongrád orvos alpolgármestere úgy véli, hogy sikerült a felmerült szabadságolási kényszerhelyzetet „rövidre zárni", de a megnyugtató megoldáshoz elengedhetetlen, hogy a dolgozók úgy vehessék ki szabadságukat, hogy azt ne vegyék észre a szolgálatot igénybe vevők, a betegek, a sérültek. Somogyi dr. szerint arra a kérdésre is választ kell kapni: elegendő-e a jelenlegi létszám a zavartalan mentőszolgálathoz?

Murányi László, a Csongrád Megyei Közgyűlés egészségügyi bizottságának alelnöke a következő bizottsági ülésen, szerdán kifejti az ügyről a véleményét. Két alapvető kérdést tesz fel: ki a felelős azért, hogy a szabadságokat nem tudják kivenni a dolgozók zavartalanul, s igaz-e, hogy nincs elegendő pénz a helyettesítésekre. Az alelnök úgy véli, hogy a mentőszervezet anyagi helyzete nem megnyugtató, s az sem véletlen, hogy a leggyengébb ponton, Csongrádon „szakadt el a lánc".

Tegnap is szerettük volna megtudni a mentőszervezet megyei vezetőjének, Simon Mariannának a véleményét, továbbra is kíváncsiak vagyunk az eset hátterére és szakmai tanulságaira, de többszöri telefonhívásunk ellenére sem sikerült föltenni kérdéseinket.