Várják a Pick dolgozóit
 A szentesi Hungerit 100 embert felvenne

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-05 | Balázsi Irén

Száz, a Picktől elbocsátott dolgozónak tudna munkát adni a szentesi Hungerit Rt. A megye meghatározó élelmiszer-ipari cége ma már 1600 alkalmazottat foglalkoztat. A vezérigazgató reméli, a tavalyi – a cég történetében első – veszteséges év után idén nyereséggel zárnak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Száz új dolgozónak lenne munkája az üzemben Fotó: Tésik Attila
Az 1990-es alapításakor 180 dolgozója volt a szentesi központú Hungeritnek. Most 1600 alkalmazottja van, de száz állástalant tudnának foglalkoztatni – tudtuk meg Magyar Józseftől, a cég vezérigazgatójától. A szegedi húsipari óriástól, a Picktől elbocsátott munkások közül eddig senki sem jelentkezett a szentesi gyárban. A vezérigazgató szerint hazánkban nem nagyon vállalkoznak az emberek az ingázásra a lakó- és a munkahelyük között. A Hungeritnél pedig lenne feladat, mert több mint 10 millió csirkét, 4-5 millió kacsát és libát vágnak ebben az évben is.
A legnagyobb munkaadók

A megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke, Szeri István úgy tudja, hogy Csongrád megyében 1700 dolgozójával a legnagyobb cég a Pick Rt. Ezt követi a szentesi Hungerit Rt., amely 1600 személyt foglalkoztat. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy újabb munkásokat is felvenne a baromfiipari cég, és az angol befektetői csoport is Szentesre telepítené a gyárát, akár a megye legnagyobb vállalata is lehet a Hungerit. A toplistán a harmadik a Tisza Volán Rt., ahol 1500-an dolgoznak. A Sole 1300 személynek ad munkát, a Phoenixnek pedig 1200 foglalkoztatottja van. Ennél valamivel kevesebb az alkalmazottak száma a vásárhelyi Villeroy cégnél.

A Statisztikai Hivatal megyei igazgatóságán a dolgozók számáról nem állt módjukban információt szolgáltatni, de a toplista sorrendjét közölték. A rendelkezésükre álló adatok szerint a megye legnagyobb munkáltatója a Szegedi Tudományegyetem, a további sorrend: Pick, Hungerit, Tisza Volán, Démász, Villeroy, Sole, Szegedi Fonalfeldolgozó.  


A baromfi-feldolgozó üzem egyébként régóta exportálja a termékeinek 50 százalékát, ezért mindenféle szabványnak megfelel az élelmiszer-biztonsági rendszerük. Az európai uniós csatlakozást legfeljebb azon veszik észre, hogy az áruikat szállító kamionoknak nem kell vesztegelniük a határokon. Az idei árbevételi tervük 24 milliárd forint, míg az alakuláskor 800 millió volt. Ennek ellenére a kedvezőtlen gazdasági viszonyok miatt tavaly veszteséggel zártak, amelyre korábban nem volt példa a cég életében. A vezérigazgató szerint az idén talán sikerül minimális nyereséget elkönyvelniük. A megoldást az jelentheti, ha emelik a hozzáadott értéket, azaz növelik a termékeik feldolgozottsági fokát.

A Bábolna Rt. közelmúltbeli privatizációjával egyetért Magyar József. Mint arról korábban beszámoltunk, több baromfiipari társaság vezetőjével együtt a szentesi vezérigazgató is tiltakozott azért, mert az állam jelentős összeggel támogatta a csődhelyzetben lévő Bábolnát. Magyar úgy véli: most már könnyebb lesz felvenni a versenyt a bábolnaiakkal, mint amikor még az állam volt a tulajdonosa az rt.-nek. A szakmai befektetők ugyanis már nem engedhetik meg maguknak, hogy drágán vásárolják fel a termelőktől a baromfit, és a fogyasztóknak pedig olcsón adják el az árut.

Kié a gyár?

A megye legnagyobb cégei közül a Pick, a Hungerit és a Tisza Volán magyar tulajdonban van. A Solét olasz, a Phoenixet francia, a Villeroyt német befektetők működtetik. A Pick és a Volán márkanévnek számít régóta azon társaságok között, amelyek megmaradtak hazai tulajdonban. Viszont a rendszerváltozás idején alapított Hungerit saját erejéből küzdötte fel magát a legnagyobbak közé.