Csökken a szentesi forráshiány
 Lecserélik az önkormányzati autókat

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-11-02 | Balázsi Irén

Százmillió forint körüli összegre csökkenhet a szentesi forráshiány az év végéig a jelenlegi száznegyvenmillió helyett. Az önkormányzat csaknem ingyen jut hozzá két új személyautóhoz.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A több százmillió forintra tervezett forráshiány jelentősen csökkent, de még így is 140 milliónyira tehető. A szentesi költségvetési rendelet módosítása kapcsán elhangzott: százmillió forintra mérsékelhető a büdzsé hiánya az év végére. Kedvező változás, hogy a helyhatósági intézményektől nem vonják el a többletbevételt, hanem saját céljaikra fordíthatják.

Az önkormányzat 200 millió forint hitel felvételét tervezte azért, hogy a pályázatokon nyert összeg mellé le tudja tenni az önerőt. Az anyagi kondíciók alapján jelenleg úgy tűnik, nem kell igénybe vennie fejlesztési célra kölcsönt a városnak. A polgári oldal képviselője, Rébeli Sz. Tamás azt firtatta, hogy a közbeszerzési eljárások lebonyolítására kivel kötött a hivatal szerződést. Kiderült azonban: csak a képviselő-testület hozzájárulásával foglalkoztathatnak szakértőt. Szirbik Imre polgármester szerint érdemes lesz szerződtetni tanácsadót, mert a közbeszerzés drága és veszélyes. Mint ismeretes, az önkormányzatnak a csatornaprogram kivitelezésére közzétett felhívását megtámadták a közbeszerzési tanácsnál, és még büntetést is kellett fizetnie a városnak.

Ugyancsak Rébeli feszegette a polgármesteri hivatal autóinak tervezett cseréjét. A fideszes képviselő azt említette: Szirbik most jó helyzetben van, hiszen a rendszerváltozás utáni első ciklusban még ellenzékiként azért lobbizott, hogy a város öreg Polski Fiatjai helyett ne vegyenek új kocsikat.

Rébeli azt a választ kapta, hogy a polgármesteri hivatal jelenlegi két autója már 300 ezer kilométert futott, s a felújításuk sokba kerülne. Van viszont egy kedvező akció, amelybe a Szentes Kistérség Többcélú Társulás bekapcsolódhat a Belügyminisztériumtól nyert központi forrás felhasználásával. Az év végéig a város környéki községekkel együtt szereznének be összesen 11 személyautót, terepjárót, iskola- és minibuszt, valamint ételszállító kocsit. Az értékesítő cég így flottakedvezményt ad, s ebből következően a szentesi önkormányzat nagyon előnyös áron jutna a korszerű személykocsikhoz.