Jövőre lesz Tesco Szentesen is
 A csatornaépítő cégek munkájáról is tárgyaltak

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-30 | Balázsi Irén

Az angol multinacionális vállalat központjában már döntöttek arról, hogy Szentesen is nyit áruházat a Tesco. A képviselő-testület tegnapi ülésén elismeréssel szóltak a csatornaprogramot kivitelező társaságok munkájáról.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A következő év októberében már Szentesen is befejeződik a Tesco építése. A képviselő-testület tegnapi ülésén ezzel kapcsolatban elhangzott: a kereskedelmi cég angliai központjában nemrégiben határoztak arról, hogy a Kurca-parti település északi részén, a csongrádi úti körforgalmi csomópont közelében létesítenek egy áruházat. Az üzlet alapterülete 8200 négyzetméter lesz. Viszonyításként említette Szirbik Imre polgármester a hódmezővásárhelyi Tesco ötezer négyzetméterét.

A nyáron kezdődött csatornaprogram tapasztalatairól szóló tájékoztató kapcsán szóba került, hogy az érintett ingatlantulajdonosok mintegy 90 százaléka lépett be a közműtársulásba, amely arány országosan is kiemelkedő. A Hídépítő Rt. és a Szeviép eddig 18 kilométernyi vezetéket fektetett le, és mintegy ezer ingatlant csatlakoztattak a hálózatra a tervezett 5500 bekötésből. Az egész nagyhegyi városrészre nem tud pályázni központi forrásokért a helyhatóság, mert vannak olyan utcák, ahol még kevés ingatlan van. A sűrűbben lakott részekre viszont szerez a város állami támogatást. A képviselők elismeréssel nyilatkoztak a kivitelező cégek munkájáról, elfogadva azt is: a felbontott utakat most csak ideiglenesen állítják helyre, és jövő tavasszal teljesen új burkolatot kapnak a közutak.

A vitát Kozák János, a városfejlesztési bizottság polgári oldalhoz tartozó külső tagjának hozzászólása váltotta ki, aki azt taglalta: büntetik azokat, akik olyan utcákban laknak, ahol régen kiépült a csatornahálózat. Szerinte akik most szeretnék csatlakoztatni az ingatlanukat, azoknak legalább 300 ezer forintot kell kifizetniük, míg a most indult program résztvevőinek 100 ezer forintot. Ezt cáfolta az MSZP-s képviselő, Hornyik László, akinek körzetében vagy tíz éve kiépült a szennyvízvezeték. Ők most köttették be, s azért került 200 ezer forintba, mert messzi van tőlük a gerincvezeték.

Furcsának találta a jobboldal frakcióvezetője, Halmai László, hogy éppen egy képviselő nem csatornáztatta az ingatlanát, hiába agitálták akkoriban. A talajterhelési díj jogszabályban rögzített kivetése viszont motiválta Hornyikot Halmai szerint. A megszólíttatott képviselő úgy felelt: tíz éve még öt kiskorú gyereket neveltek, és az anyagi helyzetük akkor nem tette lehetővé, hogy belépjenek a közműtársulásba. A testület mostani döntése szerint, Kozák János indítványának megfelelően, olyan kedvezményt kapnak az utólag csatlakozók, hogy a 42 ezer 500 forintos rákötési jogdíjat három év alatt fizethetik ki.