Sokba kerül a tiszta víz
 A fertőtlenítés költségét Nagytőkének kell állnia

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-29 | Blahó Gabriella

Hárommillió forintot kér a Szentesvíz Kft. Nagytőke önkormányzatától a vezetékes hálózat tisztításáért. A község polgármestere közölte: az összeget a falu zsebből kifizetni nem tudja. Staberecz Ferenc úgy véli, a fertőtlenítés költségét viselni nem Nagytőke feladata, ezzel azonban a Szentesvíz vezetője nem ért egyet.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Staberecz Ferenc polgármester úgy véli, a fertőtlenítés költségeit nem Nagytőkének kell viselni Fotó: Tésik Attila
Évi negyvenmillió forintból gazdálkodik Nagytőke önkormányzata, a pénz nagy részét működésre fordítja. A napokban hárommillió forintról kapott számlát a polgármesteri hivatal, melyben a Szentesvíz Kft. a víztisztítás költségét kéri. Mint arról többször írtunk, egy baktérium elszaporodása miatt hónapokig nem lehetett vezetékes vizet inni a községben.

A település elöljárói most tanácstalanul állnak a követelés előtt, a falu zsebből nem tud fizetni – fogalmazott Staberecz Ferenc polgármester. Lapunknak azt is elmondta, hogy a Nagytőke tulajdonában lévő vezetékes rendszer javítását több alkalommal a falu állta, bár szerinte a víz minőségének biztosítása a szolgáltató feladata. Staberecz azt
Vízfolyam

Augusztus 16-ától tilos volt a vezetékes vizet fogyasztani Nagytőkén. Az első tisztítás nem bizonyult eredményesnek, az óvoda nem nyithatott ki. Szeptember 16-án rendkívüli szülői értekezleten kipróbálták az egészségügyi intézményekben bevált tisztítóberendezést, melynek kapacitása itt nem volt elegendő. A gyerekek október 6-ától a szentesi Rákóczi utcai oviba jártak, közben a település lakói lajtos kocsiról vették a vizet, és ásványvíz-palackozó cégek jelentkeztek adománnyal. Október 11-én újra tisztították a teljes hálózatot, harmincegy órás vízszünet következett a faluban. Ez eredményes volt, a tisztiorvosi hivatal feloldotta a tilalmat, október 20-án kinyitott az óvoda.  
elképzelhetőnek tartja, hogy a fogyasztási tilalom alatt lajtos kocsival érkezett ivóvíz költségét a falu térítse meg, de a fertőtlenítéssel járó többletkiadások véleménye szerint nem Nagytőkét terhelik. Hárommilliót most hirtelen a falu nem tud kiadni, ezért Staberecz egyetlen lehetőséget lát: a pályázatot.

Kocsis László, a Szentesvíz közgazdasági vezetője úgy tájékoztatott bennünket, hogy cégük a Hydra Kft.-től rendelte meg a fertőtlenítést, melyért hárommillió forintot fizetnek ki – a pénz egy részét már át is utalták. Hozzátette: az összeget a községnek kell állnia, így továbbszámlázták azt a nagytőkei önkormányzatnak. Kocsis elmondta, a cég tulajdonképpen megelőlegezte Nagytőke számára a hárommilliót, amely a szolgáltató időközben felmerült egyéb, kisebb kiadásait nem is tartalmazza.

A napokban ülésezett egyébként a megyei területfejlesztési tanács, s tárgyalta a falu vis maior alapra benyújtott pályázatának véleményezését. A község információi szerint a vezetékes hálózat felújítását célzó javaslat továbbítását egyelőre nem támogatta a tanács – erről hivatalos értesítés még nem érkezett. Százötvenmillióra volna szükség ahhoz, hogy biztonságos közegészségügyi körülményeket teremtsenek a néhány száz lelkes településen.

Kurucz Istvántól, a nagytőkei tisztítást végző Hydra Kft. vezetőjétől megtudtuk: szerinte a környéken több település veszélyeztetett, az elöregedett hálózat, a vízminőség, a kutak állapota és a hőmérséklet miatt, ezért várható, hogy újabb fertőzések ütik fel a fejüket.