Húszmillió az épületért
 Megint a városnak ítélték a szentesi Petőfit

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-27 | Balázsi Irén

Első fokon megint a szentesi önkormányzatnak ítélte a megyei bíróság a Petőfi Szálló tulajdonjogát, amelynek megszerzéséért hét éve pereskedik a város. A jogerős ítélet kihirdetése után 20 millió forintot és az áfát köteles megfizetni a város, amely később dönthet a lerobbant épület hasznosításáról.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Hét éve tart a jogi procedúra a Petőfi Szálló tulajdonlásáért Fotó: Tésik Attila
Negyedik alkalommal adott helyt a szentesi önkormányzat keresetének az illetékes bíróság a Petőfi Szálló tulajdonlásával kapcsolatban. Mint arról többször beszámoltunk lapunkban, hét éve pereskedik a helyhatóság a lepusztult ingatlan elővásárlási jogának megszerzéséért. A kilencvenes évek elején ugyanis többször meghirdették a megyei vendéglátó vállalat szentesi egységét, ám az akkori bizonytalan gazdasági viszonyok közepette sokára talált gazdára a szálloda. Az önkormányzat elegendő anyagiak hiányában nem vette meg az ingatlant, amelynek a tulajdonosa végül a fővárosi FIK Rt. lett. Eredménynek számított viszont a szentesiek szempontjából, hogy az épületben 20 százalékos tulajdoni hányadot képező Tóth József Színháztermet sikerült visszaszereznie a helyhatóságnak.

A pert valójában azért indította a város, mert a FIK Rt. 1997-ben eladta a Petőfi Szállót a Budalakk Konzorciumnak, pedig az önkormányzatot megillette volna az elővásárlási jog. Ezt követelte keresetében a város, amelynek az elmúlt években háromszor ítélte meg az egykori szállodát az első fokon eljáró bíróság. De az ellenérdekelt felek fellebbezése miatt mindig új eljárás lefolytatását rendelték el.

A megyei bíróság e héten tartott tárgyalásán megint kimondatott: a várost illeti meg a Petőfi tulajdonjoga. A helyhatóság ezért húszmillió forintot és az áfát köteles megfizetni, vagyis ugyanazt az összeget, amelyet az adásvételi szerződés tanúsága szerint a FIK-nek adott a Budalakk. A város ezt hitel felvétele nélkül képes kiegyenlíteni – mondta lapunk érdeklődésére Szirbik Imre polgármester.

Ha nem nyújtanak be kifogást a FIK Rt. és a Budalakk képviselői, akkor már idén november végére jogerőre emelkedhet a döntés. Az önkormányzat egyébként még 1998-ban elkészítette a Petőfi Szálló felújításának a tervét, amelyet persze aktualizálni kell. Az épület hasznosításáról viszont a képviselő-testület dönt majd.