Centivágáshoz sorakozó!
 Tíz nap múlva leszerelnek az utolsó sorkatonák

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-26 | Kormos Tamás

Elkezdődött a visszaszámlálás: százharminchat év után megszűnik a sorkatonai szolgálat hazánkban. Ebből az alkalomból tegnap az ország laktanyáiban, így Vásárhelyen is jelképesen levágták a centi első darabját, amit november 3-áig egy-egy újabb rész követ. A laktanyákban civil cégek veszik át a sorkatonák feladatainak egy részét.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ez aztán a méretes vásárhelyi centi! Már csak kilencet alszanak a laktanyában a sorkatonák Fotó: Tésik Attila
A jövő héten leszerelnek az utolsó sorkatonák is. A vásárhelyi laktanyában már most utal a változásra, hogy a kapuban nem honvédek ellenőrzik a be- és kimenőket. A három helyi zászlóaljhoz legutóbb 150-en vonultak be, az elmúlt években egyre kevesebb fiatalt hívtak be. – Az utolsó sorkatonánk tegnap adta le az őrséget. Mostantól egy civil biztonsági cég munkatársai állnak a kapuban – nyilatkozta Fejes Márton alezredes.

Nem csupán az őrséget, hanem sok egyéb katonai feladatot is civilek vesznek majd át. A „kopaszok" helyett hamarosan ők pucolják a konyhán a krumplit, mosogatják a lábasokat, a laktanya udvarát is ők tartják rendben. Az alezredes egyrészt örül a váltásnak, de egy kicsit fél a jövőtől. – Eddig a honvédek parancsra telente villámgyorsan letakarították a havat az utakról. Vajon a munkát elvállaló cég alkalmazottai is ilyen gyorsan dolgoznak majd? – tette fel a kérdést Fejes Márton.

A szegedi Sáfrány Tamás május 12-én vonult be Szabadszállásra. – Az
Centivágás Szentesen

Visszaszámol Szentesen az önkormányzat és a honvédség. A város főterén felállított katonai járműre erősített tíz centiméteres óriás mérőszalag első centijét tegnap Gombos András államtitkár vágta le. Mint mondta, elégtételt érez, hiszen a szabad demokraták színeiben a rendszerváltó évek elején éppen ezen a téren gyűjtött aláírásokat a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlését követelve. A centivágásban szerepet kapott Padányi József ezredes és a kilencven leszerelő nevében Gál István szakaszvezető. A következő napokban minden délben levágnak majd egy-egy újabb centit november 3-ig. 
alapkiképzés után kerültem Vásárhelyre – mesélte a 26 éves írnok. A civil életben felszámolóként dolgozó fiatalember örül, hogy megszűnik a sorkatonai szolgálat. Szerinte csak abból legyen katona, akinek ez az életcélja.

Társa, a 24 esztendős Balogh Levente is hasonló véleményen van. – Májusban vonultam be Szombathelyre. Sajnos nem tudtam elintézni, hogy megússzam a honvédséget – mondta a műszaki menedzseri diplomával rendelkező Levente. Hozzátette, már nem nagyon veszik komolyan a sorkatonaságot.

Több fiatal azonban úgy dönt, marad az egyenruhánál, szerződéses katonaként dolgozik tovább. Ennek oka, hogy jó néhányan a leszerelés után nem tudnak elhelyezkedni. A szellemileg, fizikailag is rátermetteknek pedig a honvédség munkát biztosít. A havi 70-80 ezer forintos nettó fizetés mellé kedvezmények is párosulhatnak, ingyenes utazás és étkezés, albérlet-hozzájárulás, ruhapénz és így tovább.

Az egész országban tegnap úgynevezett „centivágó" ünnepségek kezdődtek. A vásárhelyi strand régi parkolójában egy tarackra erősített óriási centiből Almási István és Csorba Mihály alpolgármester levágott egy darabot. A leszerelés napjáig, november 3-áig pedig mindennap ismert közéleti személyek, politikusok rövidítik tovább a centit.