Isten veled, kötelező!

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-26 | Blahó Gabriella

"A civil társadalom rendje most viszont elérte legkevésbé rugalmas elemét, meghódította a hadsereget. A polgári légkör intelligenciája jelen van a laktanyakapukon belül, kiszolgált tisztek mondhatják meg, mekkorát fordult a világ."
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ünnepelni van okunk. Hogy a sorkötelezettség, mint a francia forradalom találmánya, kivonul a magyar történelemből. Hogy ebben az országban végre megvalósul a választás szabadsága és néhány napon belül tényleg csak az marad katona, aki akar. Lehetett volna hamarabb is: tizennégy éve lett volna rá először alkalom.

A végső visszaszámlálás napjaiban és éppen ezekben a percekben legendává lett katonák jelenlétét erősíti a szó. Fejsérülését homlokán színes sállal átkötve vonult el Görgey Artúr a lehajtott ágyúcsövek és csapatai előtt. Azok a honvédek látták, milyen az, amikor egy tábornok sír. A '48-as hadsereg toborzott hadsereg volt, csak azok a férfiak harcoltak, akik valóban a magyar szabadságért adtak oda mindent. Az álmok nem maradnak megvalósulatlanok, az idő a nemzet első nagy magára ébredésének ünnepét végül elhozta.

Bár közben voltak hosszú szünetek, megszállás formájában. A kilencvenes évek elején hazamentek az oroszok. De amíg itt voltak, addig egy rendes magyar honvédnek kétszer kellett felmosni fogkefével a folyosót, akkor is, ha elsőre tiszta volt. Ha ésszel ezt nem fogta fel, hát megtanulta. A puha diktatúra éveiben egy fiatalember két évet töltött el a kötelékben, ahelyett, hogy kedvesét ölelte volna. Közvetlen ismerőseim között nem egy akad, aki sikerrel célozta meg az E-kategóriát, s nyilvánították alkalmatlannak – épelméjű mind.

A civil társadalom rendje most viszont elérte legkevésbé rugalmas elemét, meghódította a hadsereget. A polgári légkör intelligenciája jelen van a laktanyakapukon belül, kiszolgált tisztek mondhatják meg, mekkorát fordult a világ. A közvetlen múltban azért még vigyázni kellett Krisztián honvédra, aki elmondta lapunknak, hogy odabenn nem érezte jól magát. Az újság azon a hajnalon jelent meg, amikor ő leszerelt. Az elöljáró szigora már nem érte el őt.

Társai közül sokan vannak, akik azóta ezt tudatosan választották. Egy őrvezetőt, akinek tekintete olyan, akár a sasé, illik legkevesebb ezredesnek szólítani, s kiderül, hogy a hivatásosokkal nagyszerűen el lehet beszélgetni a hivatásukról. Amikor a szentesi laktanya alakulóterén felsorakozik ezer férfi és egyszerre szólal meg, különös ereje van annak a hangnak. Vonzó lett a hadsereg a fiatalok egy csoportjának körében, s ez így helyes. Mások talán osztják a véleményemet, szememben a hadviselő férfi energiáit nem teremtésre, hanem rombolásra használja. Azt már nem én találtam ki, hogy kardtól hal, ki karddal él.

Messze a világban több helyen lőnek. A magyar katonák ott szolgálnak. Amíg nálunk béke van.


Továbbá:
Hajléktalan halottaink
''Az az ember''
Hősök békéje
Dobogón az ingázó
Kezdhet Péter