Horváth Mihályt ünnepelték Szentesen
 195 éve született az oktatási miniszter

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-25 | Blahó Gabriella

Ezer szentesi diák vett részt a város szülöttének emlékére rendezett versenyen. A tanórák után vidám programok következtek, majd a tantestület és a tanulóifjúság megkoszorúzta a Szemere-kormány oktatási miniszterének szobrát.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Egyes források szerint Horváth Mihály október 20-án, más források szerint 22-én született Szentesen, a történetírás máig nem tisztázta a dátumot. Talán ez ad alkalmat arra, hogy a szentesi gimnázium tantestülete időben rugalmasan kezelje a giminap szervezését. A '48-as korszak híres alakja tudományos módon írta meg saját korának történetét, a Szemere-kormányban az oktatási tárca volt az övé: minden oka megvan tehát a mai pedagógusnak arra, hogy diákjait emlékeztesse a jeles évfordulóra – vélte Bácskainé Fazekas Márta igazgatónő. Ezer szentesi diák vett részt ebben az évben a Horváth Mihály-emlékversenyen, a jutalmakat október 21-én vehették át. Másnap a tanári mellé kifüggesztett tábla szerint rendkívüli szigorúsággal számolhattak a diákok, hiszen az első három órát osztályfőnöki létszámellenőrzés mellett tartották meg. A gimnázium szellemi életére jellemző egyetemi légkörben azonban órán csak az volt benn, aki tanulni akart. A kötelező után következett a reváns: a tanár-diák mérkőzések keretében bátran sípcsonton lehetett rúgni a tanár urakat, a kiállítás kockázata mellett.

Angol, francia és német nyelvű produkciókat láthatott és hallhatott a közönség a díszteremben, a francia nyelvben kiválót teljesítő diákok pedig a Francia Intézet együttműködési attaséjától vehettek át jutalmat. A giminap a szokásos módon zárult: a gimnázium kertjéből a Kossuth térre költöztetett Horváth Mihály-szobornál koszorúztak.