A nyitány után első a Beton
 Tíz góllal verte a Szeged a Neptunt

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-25 | Szélpál László

A férfi vízilabda OB I rajtján nem ragadt be a Szeged Beton VE, sima sikerével a tabella élére állt. A Legrand-Szentesi VK papírforma-vereséget szenvedett az FTC otthonában.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Neptun VSC–Szeged Beton 2–12 (1–2, 0–3, 0–4, 1–3)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés. Budapest, Szőnyi út, 100 néző. Vezette: Vojvoda, Bors.
Neptun: Jancsecz – Nagy L., Nagy D., Pszota, Ludányi 1, dr. Halász, Földesi. Csere: Dobricza 1, Ábel, Dávid, Szilágyi, Sármezei. Edző: Beszédes Csaba.
Szeged: Barát – ÁGNER 3, Molnár P. 1, Varga P. 1, Tóth L., Komlósi 1, LEHMANN 3. Csere: Vincze Zs., Boros, Szabó Z. 1, Plézer, Éles, Munkácsy 2. Edző: Gyöngyösi András.
Gól – emberelőnyből: 6/0, ill. 8/3.

Kötelező elvárás volt a Szegeddel szemben a győzelem az OB I 2004/2005-ös nyitányán. Főleg annak ismeretében, hogy bár a cfővárosban játszottak Élesék, nem a Honvéd, a Vasas, az FTC, de még csak nem is az Újpest volt az ellenfél, hanem az a Neptun, amely ezt megelőzően még sohasem szerepelt az élvonalban.

– Nem készültünk külön az újoncból, kicsit messzebbre, a LEN-kupa szegedi csoportmeccseire figyelünk. Egyet kértem csak a fiúktól, vegyék maximálisan komolyan az összecsapást – mondta a meccs előtt
Megműtötték Tóth Lászlót

A Neptun–Szeged Beton VE mérkőzés a második negyed elején tartott, amikor a vendégek centere, Tóth László fájdalmas arccal kikászálódott a medencéből. Számára nem csak az a meccs ért idő előtt véget, több hétre kidőlt a sorból... Egy rossz mozdulat következtében jobb kezének hüvelykujjában elszakadt az ínszalag. A találkozót már civilben nézte végig, aztán nem utazott vissza Szegedre a busszal, hanem a Fiumei útra ment. Még szombat éjszaka megműtötték.

– Ennél rosszabb pillanatban nem is „érkezhetett" volna a sérülés – nyilatkozta elkeseredetten Laci. – Itt állunk a LEN-kupa előtt, rangadók várnak ránk a bajnokságban, mi pedig – mivel Pataki Gergő szeme is sérült – center nélkül maradtunk... A műtétet követően pár napot még biztos itt töltök, lévén, hogy nagy a fertőzés veszély, antibiotikumot szedek. Egyelőre cső lóg ki a kezemből, infúziót kapok, szóval: voltam már jobb állapotban is...  
Gyöngyösi András, a Beton trénere.

Meglepetésre a hetente mindössze négyet edző hazaiak szerezték meg a vezetést. Kicsit tompán kezdett a Szeged, de ez sem akadályozta meg a gárdát, hogy az első pihenőig már nála legyen az előny: előbb Komlósi távolról, Ágner pedig közelről talált be, 1–2. A rövid szünetben nem volt túlságosan elégedett Gyöngyösi tréner: „Jobban koncentráljatok!" – adta parancsba övéinek.

Ez így is történt, bár a vendégeknek nem okozott túlságosan nagy megerőltetést, hogy elhúzzanak a gyengécske fővárosiaktól. Varga Péter után a kézsérüléséből egyre jobban felépülő Lehmann duplájával kezdett kialakulni a két csapat közötti jókora különbség, 1–5. Fokozatosan fáradt el a Neptun, ezzel egyenes arányossan lépett meg a Szeged.

A fordulást követően Molnár Péter után Munkácsy, majd remek akció végén Ágner, aztán pedig újra, egy akrobatikus mozdulat után, Munkácsy növelte a szegediek vezetését (1–9). Ekkor már csak egyetlen kérdés foglalkoztatta a nézőket: vajon meglesz-e a tízgólos különbség? Meglett (ehhez hozzájárult a Vincze Zsomborral egyetemben élete első élvonalbeli mérkőzésén rögtön betaláló mindössze 17 esztendős Szabó Zoltán is), bár már volt tizenegy is, de a meccs utolsó találatát a házigazdák szerezték. Ezen az estén csak egy valaminek örülhettek: sikerült keretbe foglalniuk a meccset, hiszen az első gól után a befejezőt is ők jegyezték. A kis öröm is öröm.
Gyöngyösi András: – Sokba került nekünk ez a két pont, Tóth Laci sérülése miatt nem tudok felhőtlenül örülni. Center nélkül maradtunk.

Mától elővételben az újszegedi sportcsarnok sportüzletében (naponta 10 és 18 óra között) lehet jegyeket vásárolni a péntektől vasárnapig tartó LEN-kupa csoportmeccseire. A napijegyek 600, míg a háromnapos bérletek 1500 forintba kerülnek. A 14 éven aluli gyerekek ingyen tekinthetik meg a találkozókat.

Betonút-FTC–Legrand-Szentes 10–6 (3–1, 3–2, 3–2, 1–1)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés. Budapest, Népliget, 100 néző. Vezette: Marjai, Székely B.
FTC: Pelle – Nitsovits, Katonás 2, Binder 1, Süveges, Létay 2, Bánhidy. Csere: Takács A., TÓTH F. 4, Bene, Szeles 1. Edző: Bíró Attila.
Szentes: HORVÁTH T. – Torday 2, Szebeni, Berki, Vígh, Somogyi 2, Juhász Zs. 1. Csere: Szénászki, Szabó N. 1, Németh D., Döbrössy, Kis I. Edző: Vidumanszky László.
Gól – emberelőnyből: 6/4, ill. 8/5.

Az előző évadhoz képest átalakult a Fradi, amelyből többen távoztak, érkezett viszont az Olaszországban vitézkedett trió: azaz Tóth Frank, Katonás Gergő és Binder Szabolcs. Nem voltak rossz igazolások, arról a szentesiek is meggyőződhettek. Az első két negyedben rosszul pólóztak a vendégek: míg ők végig felállt fal ellen jobbára csak kierőszakolt kényszerlövésekkel vetették észre magukat, addig a másik oldalon a zöldek gyors lefordulások után „könnyű" gólokat szereztek, 6–3.

A harmadik negyedtől kezdve aztán kiegyenlítettebb lett a játék, a házigazdák már nem tudtak úgy fickándozni. Ennek ellenére a különbség nem csökkent, de ez nem az ismét remek teljesítményt nyújtó szentesi kapuson, Horváth Tamáson múlott, 10–6.

Nem történt tragédia, elvégre azt mindenki tudta, hogy a nemzetközi kupatalálkozókon edződött Fradi jobb csapat, pláne Budapesten. Arra kimondottan jó volt a mérkőzés, hogy méginkáb rávilágítson a Legrand kijavításra váró hibáira. Van még mit dolgozni.

Vidumanszky László: – A fordulás után valamelyest feljavultunk, de az FTC megérdemelt győzelméhez nem férhet kétség.

További eredmények: BVSC–
Eger 7–10, Vasas–Szolnok 13–4, OSC–Honvéd 10–6, Újpest–Ybl 14–6.

A bajnokság állása

1. Szeged 1 1 – – 12 – 2 2
2. Vasas 1 1 – – 13 – 4 2
3. Újpest 1 1 – – 14 – 6 2
4. Honvéd 1 1 – – 13 – 5 2
5. FTC 1 1 – – 10 – 6 2
6. Eger 1 1 – – 10 – 7 2
7. BVSC 1 – – 1 7 – 10 0
8. Szentes 1 – – 1 6 – 10 0
9. Ybl 1 – – 1 6 – 14 0
10. OSC 1 – – 1 5 – 13 0
11. Szolnok 1 – – 1 4 – 13 0
12. Neptun 1 – – 1 2 – 12 0