Megnyílt az alföldi fotószalon
 Lapunk munkatársát is díjazták Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-25 | Balázsi Irén

A képek gondolatiságát díjazta a zsűri a nemzeti ünnepünk alkalmából megnyílt alföldi fotószalonban, amelyet tizedik alkalommal rendeztek meg Szentesen.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Kruzslicz Pál különdíjat adott át lapunk munkatársának, Schmidt Andrea fotóriporternek Fotó: Vidovics Ferenc
Közhelynek számít, de mégis igaz, hogy az ítészeknek nehéz dolguk volt. Az Alföldi fotószalon nevű pályázatra ugyanis 87 szerzőtől 357 fénykép érkezett a szentesi művelődési és ifjúsági házba. A szombaton délután megnyílt kiállításon 41 fotós 60 alkotása került a falra, telis-tele gondolatokkal. Ezeket értékelte a felvételeket a közönség figyelmébe ajánló Horváth Dezső újságíró, lapunk munkatársa. Látnok szólt belőle, amikor régen megjövendölte: eljön az a kor, amelyben filmet se tesznek a gépbe, sötétkamrába se kell menni, csak megnyomják a gombot, és kész a fotó.

Számítógépes világunkban manapság minden megvalósítható a billentyűk illegetésével, ám kollégánk intelme így hangzott: „Ti, fotósok, ne tegyétek!" Az automata gépek mindent elvégeznek az alkotók helyett, akiknek szinte „csak" a gondolataik megjelenítése maradt osztályrészül. Ezekből bőven van a szentesi fotószalonban, ahol „mellbe vágta a szépség" a tárlatnyitót. Neki egyébként külön öröm a fekete-fehér kép, mert annak elkészítéséhez a fejet is használták. De a robotgépek csak ontják a színes felvételeket. A falon látható munkák mindegyike betekintést enged a magyar valóságba, s az általuk kimondott igazság nyomot hagy a lelkekben.

A zsűri döntése szerint a mindszenti Marton Ferenc vehette át Szirbik Imre polgármestertől az 1. helyezettnek járó díjat, 2. lett a derecskei Rékasi Attila, 3. pedig a szentesi Nagy István. A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének plakettjét nyerte el a debreceni dr. Palotás Lehel. Kruzslicz Páltól, a művelődési központ igazgatójától különdíjat vett át a bajai Ligeti László, a szolnoki Miskolczi Nóra, a budapesti Molnár Ferenc, a nagykőrösi Papp Elek és lapunk munkatársa, Schmidt Andrea fotóriporter.

A fotókiállítást november 26-áig tekinthetik meg az érdeklődők.