Műélvező sziklamászók
 Szentesi festő képeit taposták Kispesten

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-21 | Blahó Gabriella

A szokatlan köztéri alkotásai révén ismert szentesi Bóta Csaba festette be azt a versenyfalat, melyen megrendezték az első nemzetközi sziklamászó megmérettetést Budapesten.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A mászás esztétikai élményt is nyújt Fotó: Karma Sportmászó Klub
A boulder különleges erőpróba, művelői nagyvárosi körülmények közé épített mesterséges pályán küzdik át magukat, s közben ugyanazokat a feladatokat kell teljesíteniük, mint egy valódi hegymászáson. Az Europark nyitott parkolójában épült fel a versenyfal, melyet a szervező csapat tagjai terveztek. A panelek összeállítása közben festette ki annak teljes felületét Bóta Csaba, akinek művét a versenyzők menet közben összetaposták. A nem örökérvényűnek szánt mű tehát valódi köztéri alkotás lett, mely egyáltalán nem elhanyagolható módon játszott szerepet a nemzetközi találkozón. Bóta Csaba egybefüggő képei által jelent meg a műholdról látható bolygó, melyen élünk. Természetesen a bámulatba ejtő űrbéli felvételek által élvezhető szépség csak tanulmánya lehetett az elkészült versenyfalnak, végső kiteljesedését az alkotó fantáziájának olvasata adta. A művész szavai szerint azonosulni akart azzal az élménnyel, amit a hegymászás jelent, úgy érzi, sikerült visszaadnia a természetközeliség tapasztalatát, a bátorságot, mellyel a mászó nekivág a hegynek, s az nem dobja le magáról.

A boulderre a határon túlról is jelentkeztek. Török Zsuzsa, a Karma Sportmászó Klub tagja elmondta: nem véletlen, hogy a szentesi alkotót kérték fel a munkára, hiszen stílusát és szokatlan megoldásait jól ismerik. A szervezők tőle tehát azt kapták, amit reméltek, a munka négy nap alatt készült el. A versenyfal tömege 2500 kilogramm volt, 3,74 méter magas, az áthajtható elemek hossza pedig négy méter. Az építmény stabilitását 1,7 köbméter térfogatú vizesballonok biztosították.